Conducerea PNL a făcut deja o primă concesie: cei urmăriţi penal pentru fapte de corupţie nu vor mai avea interdicţie de a candida decât dacă sunt acuzaţi de luare sau dare de mită. Pentru trafic de influenţă sau abuz în serviciu e nevoie de trimiterea lor în judecată.
„Nimeni, nicio lege din țara asta nu îți interzice să candidezi dacă ești cercetat penal. Dar, de ce să mă întrebe toată ziua pe mine - cutare care e cercetat, pe ăla de ce îl susțineți?”, spune Teodor Atanasiu, prim-vicepreşedintele PNL.
Totodată, familia candidatului a fost scoasă de sub rigorile restricţiei privitoare la contractele cu instituţia pe care deja o conduce sau pentru care candidează. Nu toţi edilii au motive de linişte. Primarul Hunedoarei, Viorel Arion este cunoscut sub numele de „265 de contracte cu statul”. Unele au fost încheiate cu primăria pe care o conduce şi instituţiile subordonate.
Edilul se apară: contractele sunt de pe vremea când era doar... parlamentar. „Am avut într-adevăr contracte cu primăria Hunedoara, dar de atunci încoace, nu. Din 2004, la vremea respectivă eu nu eram primar”, spune Viorel Arion, primarul Hunedoarei.
Puiu Hașotti, senator PNL, spune: „un candidat a cărui familie are contracte cu instituția la care candidează ar trebui să mai fie pe listele partidului? Simplu? Nu! Nu ar trebui”.
Probleme cu criteriile are şi edilul Clujului, Emil Boc. Şi-a angajat nepoata atât la Guvern când era premier, cât şi la primărie.
„Eu sper să avem un alt candidat, unii speră să fie domnul Boc, o să luăm o decizie până la sfârșitul lui ianuarie”, a declarat Teodor Atanasiu.
Parlamentarii cu ștate vechi în partid cer însă înăsprirea unor criterii. În prezent, numai primarii şi parlamentarii care au candidat de trei ori pentru trei partide diferite ar putea fi retraşi de pe liste. Măsura loveşte numai în vechii traseişti. Nu şi în noul val. Aproape 30 de parlamentari au migrat, din 2012 încoace, de la alte partide către PNL. Acum nu au nici o oprelişte pentru a emite pretenţii la un nou mandat pe liste.
„Nu este în regulă, spun criteriile de integritate al PNL, să fii candidat de la alte două partide. Dar cineva care în timpul mandatului a schimbat trei partide? Acela nu este traseist politic?”, se întreabă senatorul Puiu Hașotti.
Un alt criteriu eliminator, referitor la declarații rasiste şi discriminatorii, îl vizează pe primarul Timişoarei, Nicolae Robu. Are o sentinţă definitivă prin care a fost amendat pentru declaraţii considerate discriminatoare, referitoare la „modernizarea ţiganilor”. Pretendent din nou la primăria Ploieştiului, actualul parlamentar Andrei Voloşevici, a părăsit fostul PDL pentru PMP. A intrat anul acesta în PNL. Dinspre Modrogan nu bate însă vântul schimbării. Dimpotrivă. „La Timișoara rămâne Nicolae Robu, care se bucură de o simpatie a electoratului extraordinară. Andrei Voloşevici la Ploiești este extraordinar”, susţine co-preşedintele Alina Gorghiu.