„Am vrut să discutăm în primul rând despre relațiile bilaterale. Dincolo de relațiile politice, excelente, cele mai importante sunt cele economice. Companiile din Austria sunt investitori foarte importanți pentru dezvoltarea economică a țării noastre. Vorbim de companiile mari, cum e OMV sau Erste, dar și despre companiile medii sau mici, care au investit și creat locuri de muncă în România”, a declarat Ponta, alături de cancelar.
„Am dorit să îl asigur pe dl cancelar că aceste companii sunt extrem de apreciate și că Guvernul va fi mereu pozitiv față de investițiile făcute de companiile austriece”, a adăugat el.
„Am discutat și despre mecanismul financiar multianual 2014-2020”, a mai spus premierul.
Cei doi oficiali au discutat în principal despre relaţiile comerciale dintre cele două state. De ani buni, Austria este unul dintre cei mai mari investitori din România. Mai exact, Austria ocupă locul al doilea în topul investiţiilor străine, după Olanda.
Până în prezent, firmele austriece au investit aproape 10 miliarde de euro la noi în ţară. Asta înseamnă 17,5 % din totalul investiţiilor străine.
Interes pentru domeniul energetic și bancar
Cea mai importantă investiţie a austriecilor în România este în sectorul energetic. Prin OMV, aceştia sunt proprietarii celei mai mari companii din România - Petrom. La începutul acestui an, compania petrolieră a anunţat descoperirea unui zăcământ uriaş de gaze naturale în Marea Neagră. În scenariul în care gazul extras ar fi vândut doar pe piaţa internă, România şi-ar asigura independenţa energetică în privinţa aprovizionării cu gaze naturale.
Oficialii OMV condiţionează însă vânzarea gazului către consumatorii din țara noastră de nivelul taxelor și redevențelor percepute de stat. O declaraţie, care, la doar o săptămână distanţă, avea să prefigureze declanşarea procedurii de infringement pentru România. Comisia Europeană a luat această decizie ca urmare a interdicţiilor impuse de autorităţile de la Bucureşti asupra exporturilor de gaze. Preşedintele Traian Băsescu spune însă că nici dacă ar vrea România nu poate să exporte gaze naturale.
Preţul la care importăm gaze naturale este de trei ori mai mare decât costul celor din producţia internă, iar acest lucru va afecta industria românească.
Energia nu este singurul domeniu care a atras interesul investitorilor austrieci. Sistemul bancar din România este dominat de instituţiile de credit cu capital majoritar austriac. Cotă de piaţă a acestora este de 38 %, adică mai mult decât a băncilor cu capital românesc și grecesc luate la un loc. De asemenea, companiile austriece au investit și în agricultură sau industrie.