Campusul şcolar din Rupea, abandonat din 2007

Data publicării:
CampusRupea

Această clădire trebuia să fie un campus şcolar format din 24 de clase, dispus pe două niveluri, parter şi etaj. După aproximativ doi ani s-au sistat lucrările”, spune Octavian Şuteică, inspector al Primăriei Rupea.

Lucrările la campusul şcolar din Rupea au început în 2007. Potrivit proiectului, complexul ar fi format dintr-o clădire pentru atelierele şcolare şi un corp pentru sălile de clasă şi garsonierele profesorilor. Totul a mers bine cam doi ani, până când firmele de construcţii au decis să oprească lucrările, pentru că n-au fost plătite.

32% din construcţie a fost finalizată, ceea ce înseamnă săli de clasă şi ateliere. Sunt două clădiri, una dintre ele e finalizată până la acoperiş, numai că nu are finisaje interioare şi cealaltă clădire s-a ridicat doar un nivel fără acoperiş, fără nimic ", explică Maria Antal, director Liceul Ştefan Octavian Iosif.

Au trecut cinci ani, iar bani pentru terminarea lucrărilor nu s-a mai alocat. Evident, natura nu are răbdarea autorităţilor. Buruienile au năpădit zona, iar ploile şi vântul au început să muşte din ziduri. Singura şansă de salvare ar fi fondurile europene.

„Am făcut şi o notă de fundamentare prin care am arătat că este necesară terminarea acestor clădiri, pentru că funcţionăm impropriu în momentul de faţă, pentru că noi avem o filieră teoretică şi o filieră tehnică. Tot ceea ce înseamnă filieră tehnică noi nu avem ateliere”, spune Maria Antal.

„Faza de eligibilitate a trecut, acum suntem în faza de analiză tehnico-economică la Alba iulia, urmând, probabil, să ne ceară clarificări şi, după aceea, dacă se aprobă urmează semnarea contractului de finanţare şi începerea lucrărilor”, spune Flavius Dumitrescu, primarul oraşului Rupea.

Un astfel de campus ar fi necesar pentru că cei mai mulţi elevi ai liceului fac naveta şi ar avea nevoie de un internat.

„Copiii vin aici din toate comunele limitrofe: Ungra, Hoghiz, Mateiaş, Dopca. Chiar şi Racoşul şi este foarte util pentru că este un alt nivel de pregătire”, spune un localnic.

Valoare proiectului era estimată la 14,47 milioane lei, din care s-a achitat doar 4,5 milioane lei. Ar mai fi nevoie de peste 14 milioane de lei pentru a termina investiţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Avocata lui Johnny Depp a dezvăluit de ce nu și-a dorit o relație cu starul: „Nu aș face niciodată așa ceva...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...