CAMERĂ ASCUNSĂ. Cât mai costă micile atenții la medic
Micile atenţii de la doctor diferă de la un spital la altul și de la un oraş la altul. Am luat pulsul din Capitală. Reporterii Digi24 s-au aşezat la rând la consultaţie. Pentru început la secţia de cardiologie.
Discuţia cu pacienţii s-a legat uşor. În mai puţin de un minut am aflat cât costă neoficial o vizită de rutină dar şi cât trebuie să avem la noi dacă vrem o operaţie pe cord „bine făcută”:
„- Am stat trei săptămâni aici internată. - Operaţia a fost acum trei luni. Dar de-atunci tot vin. Tot te cheamă, tot te cheamă... Aşteaptă să le bagi în buzunar. - Şi cam cât merge? - Cinci sute... (50 de ron – n. red.) pentru o vizită. Pentru o operaţie... milioane de lei. - Cine are dă şi mai mult. - Să n-ajungi în spital... să te ferească Dumnezeu. - Mori! Mori cu zile.”
Nici la anestezist nu e recomandat sa te prezinţi fără să fii pregătit:
„- Un milion jumate. - O împarte şi el la rândul lui cu vreo cinci, şase inşi.”
17% dintre români spun că li s-a cerut șpagă
Românilor nu le e ruşine să recunoasă. Dau şpagă la medic pentru că speră să fie trataţi corect.
17% dintre români spun că li s-a cerut explicit să dea şpagă atunci când au fost la medic. Profilul celui care oferă are de obicei studii superioare sau medii.
O confirmă şi cercetările sociologilor de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj.
„Avem un procent de sub 10 la sută de plăți care condiționează actul medical. Dar avem un procent de până la 50 la sută de plăți informale care sunt condiționate implicit, adică se așteptă și pacienții simt că ar trebui să plătească”, spune Răzvan Cherecheș, coordonatorul studiului.
Cercetătorii au mai constatat că pacienţii care nu oferă atenţii medicilor nu primesc toate informaţiile de care au nevoie şi, în general, atitudinea doctorilor şi asistentelor faţă de ei este mai rece.
- Etichete:
- studiu despre spaga in spitale
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News