Şunca, mezelurile, zacusca şi prăjiturile sunt prezentate ca produse făcute în casă de cei care le vând. Din satele de lângă Timiş, în fiecare weekend, oamenii vin cu marfa la piaţă. Nu au un loc autorizat, aşa că vând pe unde apucă. Dacă vreun client se arată sceptic este asigurat repede de vânzător că produsele sunt proaspete. Nu există însă nicio garanţie în acest sens, produsele fiind lipsite de vreo etichetă cu termen de valabilitate.
Tarabele sunt improvizate sub cerul liber, într-un spaţiu îngust dintre două pieţe de vechituri. Atraşi de preţurile mai mici faţă de cele din marile magazine, unii cumpără alimentele fără să se gândească la pericol.
Medicii avertizează că pericolele sunt nenumărate.
„Se poate ajunge la toxiinfecţii alimentare, forme severe, de exemplu date de Salmonela, un germene gram negativ şi se poate ajunge până la stare de şoc”, a avertizat Narcisa Nicolescu, medic primar Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş Timişoara.
Poliţiştii locali susţin că iau măsuri pentru a-i împiedica pe comercianţi să vândă în locuri improvizate.
„Poliţiştii acţionează în pieţele agroalimentare de peste un an de zile în mod frecvent, săptămânal, mai exact în fiecare wekeend. Se verifică modul în care se respectă comercializarea de diverse produse fără a deţine documente legale”, a declarat Dana Seracin, purtător de cuvânt Poliţia Locală Timişoara.
Echipa Digi 24 i-a găsit însă pe oamenii legii la câţiva metri de locul unde oamenii vând produsele. Dar poliţiştii supravegheau liniştiţi comerţul din maşină. Nu părea niciunul că are de gând să oprească vânzătorii fără autorizaţie sau să îi convingă pe eventualii clienţi că marfa nu are garanţie. Şi Garda Financiară a trecut prin piaţă şi a aplicat amenzi usturătoare. Dar vânzătorii, după ce au fost sancţionaţi, se întorc în pieţe cu altă marfă.