Fetiţa de șapte luni a familiei Ahire, din Buzău, se chinuie de când a fost vaccinată cu serul anti-TBC produs în Danemarca. I-a apărut un ganglion umflat la subraţ. A stat deja câteva săptămâni prin spitale, iar peste trei zile, părinţii trebuie să o ducă la medic, să o opereze. De aceea familia e hotărâtă să dea în judecată Ministerul Sănătăţii.
„O să dăm statul în judecată pentru toate problemele, pentru că statul trebuie să se gândească că copiii noștri nu sunt cobai şi avem şi noi un avocat, o să luăm legătura cu el şi om vedea ce se va întâmplă în continuare”, a spus bunicul fetiţei.
O altă mămică, al unui bebeluş din Alexandria, de această dată, vrea să ceară bani statului, pentru toate tratamentele pe care le-a cumpărat copilului.
„Singurii vinovaţi sunt ei. Noi ne-am chinuit cu copiii ăștia, i-am făcut sănătoşi şi ei ni i-au îmbolnăvit cu vaccinul lor. Toate cheltuielile pe care le-am facut timp de cinci luni, șase luni și o să fie peste o sută de milioane de lei. Mie cine îmi dă banii ăștia?”, a afirmat Tănțica Stanciu.
Arafat, despre procese: E dreptul fiecărui cetățean
„Am auzit de intenţii. Nu ştiu să fi sosit vreo citaţie pe adresa ministerului, dar e dreptul fiecărui cetățean să facă acest lucru”, a declarat Raed Arafat, ministrul Sănătății.
În aceeaşi situaţie sunt zeci de familii. Pe internet, părinţii discută despre chinurile prin care au trecut copiii lor, după ce au fost vaccinaţi împotriva tuberculozei. Au ajuns la spital cu ganglioni umflaţi, la umăr şi sub braţ. Nou născuţii au avut nevoie de intervenţii chirurgicale şi de tratament indelungat, cu antibiotice. Au fost cazuri, spun medicii, în care bebeluşii au făcut hepatită toxică din cauza tratamentelor agresive. Multe mame au găsit singure vinovaţii.
„Eu am decis ca voi da în judecată maternitatea unde am născut şi pe primul pediatru care la întrebarea dacă vaccinurile sunt sigure ne-a răspuns cu ode si imnuri! La spital am fost puşi să semnăm că suntem de acord cu vaccinarea şi asta ne-a ridicat un prim semn de intrebare. E ceva în neregulă?”, a scris o mămică pe site-ul mamicamea.ro.
Între timp, vaccinarea a fost suspendată. Experţi străini vor veni în România să decidă dacă imunizarea va continua sau nu. După trecerea acestei crize, ministerul sănătăţii va trebui să găsească o soluţie pe termen lung.
Părinţii şi-au pierdut încrederea în vaccinul din Danemarca. Iar Institutul Cantacuzino nu are bani să reia producţia serului antituberculoză, cu care au fost vaccinaţi copii în ultimii 80 de ani, fără să apără atât de multe reacţii adverse.