Foto: Gulliver/ Getty Images
Atât Vietnam cât și India produc boabe robusta, folosite în principal pentru cafelele solubile. Preţul recoltelor neprelucrate a crescut puternic în ultima lună, iar această scumpire s-ar putea vedea şi în preţul cafelei arabica.
Într-un an normal, boabele robusta reprezintă aproximativ o treime din recolta mondială de cafea. Anul acesta însă ponderea acestui si ar putea fi mai mică din cauza condiţiilor meteo provocate de fenomenul El Nino. Potrivit Bloomberg, în Vietnam, ţara cu cele mai mari plantaţii de cafea robusta, fermierii aşteaptă cele mai mici recolte din ultimii patru ani. Culturile de cafea sunt afectate de cea mai gravă secetă care a lovit Vietnamul în ultimele trei decenii. Probleme cu vremea sunt sunt şi în India, care aşteaptă cea mai slabă recoltă de boabe robusta din ultimii 19 ani.
Aceste prognoze au făcut ca preţul acestui sortiment să sară pe bursa de la Londra cu nu mai puţin de 130 de dolari pe tonă în mai puţin de o lună şi jumătate.
Robusta este o cafea mai puternică decât popularul sortiment, arabica. De aceea, boabele robusta sunt folosite cu predilecţie în producţia de cafea instant şi de espresso.
În mod normal această specie este mai rezistentă decât arabica, însă nu a putut face faţă problemelor meteorologice care au lovit Asia, dar şi America de Sud în ultima perioadă. Deocamdată scumpirea boabelor robusta nu s-a văzut şi în preţul cafelei arabica, aflat în uşoară scădere în ultima perioadă.
Dacă preţul sortimentului mai puţin consumat va continua să crească, atunci ar putea apărea presiuni şi pe cotaţiile arabica. Până atunci, recoltele slabe ar putea fi resimţite de consumatorii din partea de jos a pieţei. Fiind considerate de o calitate mai slabă decât arabica, boabele robusta sunt folosite pentru producţia sortimentelor mai ieftine de cafea. Iar cotaţiile în creştere de pe bursă se vor vedea inevitabil în preţul de la raft.
Cafeaua nu este singura cultură ale cărei preţuri sunt afectate în această perioadă de capriciile vremii. În Madagascar preţul vaniliei a ajuns la 220 de dolari pe kilogram, cu 160 de dolari mai mult decât în urmă cu doi ani. În această ţară este produsă 80% din vanilia vândută la nivel mondial. Şi boabele de cacao produse în mai multe ţări au ajuns la cel mai înalt preţ din ultimii aproape 3 ani, dar, în ultimele zile au început să scadă.