Pereţi scorojiţi, ferestre şi uşi smulse, ţigle sparte şi un acoperiş năpădit de buruieni! Totul, îngropat sub un munte de gunoaie. Aşa arată acum cabana Vadu Crişului, din Munţii Bihorului. Nimic nu mai aminteşte de farmecul de odinioară al cabanei unde ajungeau toţi turiştii care vizitau Peştera Vadu Crişului.
„Clădirea a fost foarte frumoasă, întreținută. Nu se observa că e o clădire construită în munte. Era curată. Cazare, cum am zis, restaurant. A fost frumos”, spune Mihai Geczi, ghidul Peșterii Vadu Crișului.
Cum bani pentru reparaţii n-au mai fost, cabana s-a degradat treptat. Clădirea se află într-o stare deplorabilă. Acoperișul stă să cadă iar bârnele nu prezintă nici ele siguranță.
Acum opt ani, cabana părea să aibă totuşi un viitor. Consiliul Judeţean Bihor a cumpărat-o de la moştenitorii proprietarilor, care o obţinuseră în instanţă. Planurile au murit însă pe hârtie.
Reabilitarea costă enorm, ca de altfel şi transportul materialelor pe munte. Acestea ar trebui duse la cabană cu o tiroliană peste calea ferată, aşa că unele curse feroviare ar trebui suspendate. Nu se poate ajunge cu maşina, iar cel mai apropiat drum e la cinci kilometri.