„Aş aduce în atenția parlamentarilor care vor delibera în legătură cu trecerea acestei legi prin Parlament în zilele următoare un aspect legat de imaginea externă a României. Această denumire, "legea anti-defăimare" are un ecou foarte precis în Occident. "Anti-Defamation League", Liga Anti-Defăimare, a fost înființată în 1913, în condițiile care antisemitismul devenea un fenomen tot mai îngrijorător, crescând de la an la an. Acea organizație era menită să-i protejeze pe evrei în faţa agresiunilor de presă şi a grupurilor antisemite.Mai târziu, notiunea de defăimare a cuprins si alte minorităţi. În clipa în care introducem în România o astfel de lege, punem un semn de întrebare în legătură cu ce se întâmplă aici”, a spus Cristian Tudor Popescu.
„Anti-defăimare înseamnă că în România sunt atacaţi în presă, pe internet, pe Facebook, evreii, homosexualii, turcii, ucrainenii, femeile, bătrânii, copiii, alte categorii mai mult sau mai puțin minoritare. Or, aşa ceva e o fantasmagorie, pe care nici creierul d-lui Dragnea n-o poate concepe. În România nu există niște fenomene notabile de acest fel. Că mai sunt exprimări interpretabile ca discriminatorii sau lezante la adresa unor minorități, a unor persoane, pentru asta există Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care amendează în consecință astfel de manifestări. Sunt organizații neguvernamentale care apără drepturile minorităţilor. Există Codul civil în care poți da în judecată pentru calomnie, insultă și există în primul rând Constituția unde sunt prevăzute astfel de reglementări”, a spus jurnalistul.
În opinia sa, motivul pentru care Liviu Dragnea a promovat acest proiect de lege este acela că „deschide un evantai de posibilități singurului grup social care îl preocupă pe dl Dragnea, ca și pe majoritatea politicienilor. E vorba de hoţii politico-financiari, infractorii cu bani mulți care apar pe la televizor și în presă și care pot arunca o haită de avocați în capul unui jurnalist care scrie despre ei sau chiar împotriva cetățenilor care postează pe internet”.
„Dl. Dragnea e deranjat de un singur fenomen de intoleranţă care exista în România: O bună parte din populaţie e intolerantă la hoție, corupție, șpagă, la tot ceea ce vedem că se derulează. (...) Dl. Dragnea se bazează pe faptul că toți politicienii din toate partidele ar fi foarte bucuroși să nu se mai spună despre ei în presă că sunt ceea ce sunt. De aceea speră să treacă prin Parlament. Și eu sper ca deputaţii să ia în considerare măcar ce am spus la început, nocivitatea pentru imaginea externă a României a unei legi cu o asemenea denumire”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.
El a arătat că, pe internet, comentariile discriminatorii trebuie să fie cenzurate de proprietarii site-urilor pe care sunt postate.
„Internetul e ultima redută într-o societate a exprimării libere. Când toate celelalte mijloace, toate celelalte media pot fi înregimentate, rămâne internetul, aşa cum s-a demonstrat din Moldova, trecând prin România şi până în Egipt. Oricâte minciuni încremenitoare aș mai citi despre mine pe internet, întotdeauna sunt dispus și să ies în stradă dacă se va încerca punerea botniţei pe internet”, a adăugat jurnalistul.