Actualizare 16.00. Călin Popescu Tăriceanu spune că senatorii din Comisia Juridică nu au ajuns la o concluzie cu privire la pașii de urmat în cazul Dan Șova.
„E singura înțelegere, că nu au ajuns la o înțelegere. Comisia Juridică a hotărât cu majoritatea membrilor, nu au avut cvorum pentru o decizie, a hotărât să ceară întocmirea unui proiect de hotărâre care va fi supus votului plenului Senatului.
O să discutăm în plenul Senatului și vedem care e decizia pe care o va lua majoritatea.
Comisia Juridică a fost sesizată să exprime un punct de vedere privitor la calea de urmat. Nu a putut să ajungă la o concluzie. Trebuie să se reunească până săptămâna viitoare marți, când e plen, să vină cu un proiect de hotărâre care să fie supus votului plenului. Un proiect de încuviințare a reținerii și arestării preventive.
În cazul în care Comisia Juridică nu ajunge la o concluzie, acest lucru poate să îl tranșeze plenul Senatului. Un vot în plen privitor la cererea de reținere și arestare. Un vot și o hotărâre”, a declarat președintele Senatului.
Actualizare 15.30. Senatorii din Comisia Juridică au decis reluarea votului în cazul social-democratului Dan Șova, privind cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a fostului ministru al Transporturilor.
Actualizare 12.15. Comisia Juridică a Senatului - căreia i s-a cerut un punct de vedere pe decizia Curții Constituționale, potrivit căreia hotărârea Senatului privind votul dat în cazul Dan Șova este neconstituțională - a decis miercuri ca, în cazul votului dat pe cererea DNA de reținere și arestare, să se reia întreaga procedură.
Acest lucru ar presupune inclusiv un nou raport dat de aceeași Comisie Juridică, raport ce ar surveni unei audieri a senatorului Șova.
Curtea Constituţională a făcut publică, în 19 mai, motivarea în cazul deciziei din 6 mai în ceea ce priveşte hotărârea Senatului privind votul din 25 martie pe cererea de arestare a lui Dan Șova. Judecătorii CCR punctează în motivare că decizia ar fi trebuit să fie luată de majoritatea membrilor prezenți, nu cu majoritatea totală a membrilor camerei.
„Aşadar, se constată că, potrivit dispoziţiilor constituţionale, în condiţiile respectării cvorumului legal de şedinţă, regula care guvernează adoptarea hotărârilor Parlamentului este întrunirea cvorumului decizional al majorităţii simple de voturi, respectiv jumătate plus unu din numărul senatorilor şi/sau deputaţilor prezenţi la şedinţă, excepţiile de la această regulă fiind expres prevăzute de Legea fundamentală.
CCR a stabilit în 6 mai că votul în cazul lui Dan Şova este neconstituţional.
În 23 martie, liberalii au sesizat Curtea Constituţională, în urma votului în cazul senatorului Dan Şova.
Potrivit documentului înaintat de liberali, nu au fost întrunite condiţiile cerute de lege pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova. Liberalii reclamau faptul că decizia s-a bazat pe un Regulament care era în divergenţă cu Legea Fundamentală.
Președintele CCR, Augustin Zegrean, spunea la vremea respectivă că, dacă hotărârea va fi declarată neconstituțională, votul în cazul lui Dan Șova trebuie reluat.