„Un moment politic mai complicat într-o țară sau alta coincide cu o resuscitare drastică a limbajului față de emigrație. Nu numai românii și bulgarii „beneficiază” de o astfel de atitudine”, a spus Cristian Diaconescu, șeful cancelariei prezidențiale.
El a menționat că în Franța „retorica a devenit din ce în ce mai agresivă și la un nivel din ce în ce mai înalt”, fiind nu una politică, ci discriminatorie și care „nu poate primi susținere la nivelul Uniune Europene”.
„Dacă doresc să aibă argumente în legătură cu intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, vor trebui să se bazeze pe cu totul și cu totul altceva”, a adăugat Cristian Diaconescu.
Cristian Diaconescu a mai spus că a trecut „cam mult timp” de la aderarea României și Bulgariei în Uniunea Europeană și intrarea în spațiul Schengen.
„A trecut cam mult timp și s-a cronicizat această respingere a României și Bulgariei de o manieră nemeritată. Pe de altă parte au fost momente când am fost foarte aproape de luarea unei decizii corespunzătoare și datorită tensionărilor din România aceste momente s-au îndepărtat”, a menționat șeful cancelariei prezidențiale.
„Noi o spunem cu glas tare, nu există nicio legătură între această critică venită de la Paris și acordul Schengen și se pare că vocea noastră nu se face auzită. Nu putem oferi în acest dialog decât eventuale întâlniri între miniștri, care ce să-și spună? Să-și reitereze fiecare poziția, după care să dea mâna și să-și promită unul altuia că se vor gândi la soluții”, a declarat Cristian Diaconescu.
Ministrul de Interne francez, Manuel Valls, aflat în campanie electorală, a spus că „majoritatea romilor se califică pentru a fi escortată în ţara de origine” şi că „doar o minoritate dintre ei încearcă să se integreze”.
Aceste afirmații au stârnit criticile Comisiei Europene şi îngrijorarea Bucureştiului confruntat cu un nou refuz în privinţa Schengen.