Buzău. Asistentele care au legat copiii de pat, cercetate penal. Eugen Nicolăescu: „E o problemă de management”
În primul salon din secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău sunt internaţi şase copii. Doi dintre ei, preluaţi dintr-un centru de plasament şi având probleme psihice, au fost frecvent legaţi cu feşe de tifon de gratiile patului. La scurt timp după ce imaginile au apărut pe internet şi în presă, Poliţia şi Consiliul Judeţean de care aparţine spitalul au demarat anchete în acest sens.
Ancheta realizată până acum la spital arată însă că legarea celor doi copii este o metodă legală. Asistentele au fost nevoite să îi imobilizeze pe cei doi copii,întrucât aceştia suferă de afecţiuni psihice şi şi-ar fi putut face rău.
Medicul neuropsihiatru Ion Enache a precizat pentru Digi24 că„Legea sănătăţii mintale prevede că persoanele cu tulburări psihice, în anumite situaţii, pot fi contenţionaţi în favoarea lor. Deci un bolnav psihic, indiferent că este adult sau copil, poate să îşi facă rău psihic.”
O opinie nuanţată oferă preşedintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie. „Din punct de vedere uman nu sunt de acord cu acest mod de tratament, mai ales al copiilor. Aici a fost aspectul de contenţionare pe termen scurt, de trei-patru ore, cât prevede legea că pot fi contenţionaţi ca să nu poată să se deterioreze ei între ei, să nu se agite”, a spus oficialul.
Citeşte şi Copii ținuți legați de pat la Spitalul Judeţean Buzău. Ce explicaţie dă directorul
Reprezentanţii spitalului susţin că această situaţie este generată de lipsa personalului medical, iar legarea copiilor este o practică obişnuită în secţie. Ei specifică faptul că un copil cu deficienţe psihice poate fi legat de mâini şi picioare ca să nu se automutileze, dar numai în condiţiile în care un medic psihiatru recomandă acest lucru.
Fetiţa de doi ani şi şapte luni are o dizabilitate psihică încadrată ca „accentuată”, în timp ce băieţelul de cinci ani şi două luni are o dizabilitate psihică gravă. Potrivit legii şi încadrării sale medicale, băieţelul ar fi trebuit să aibă alături în permanenţă un asistent personal.
În rândul părinţilor internaţi alături de copii la Spitalul Judeţean Buzău, cei mai mulţi dezaprobă practicile din secţie. Unii dintre ei susţin că au fost martori la astfel de incidente pe toată perioada internării şi că au adus de acasă hăinuţe sau mâncare pentru cei doi micuţi, pe care de altfel i-au îngrijit în mai multe rânduri.
Ca urmare a mediatizării acestui caz în presă, mulţi susţin acum că au fost martori la astfel de evenimente. Cu toate acestea, până la tatăl care a filmat imaginile difuzate luni, nimeni nu a făcut nici un demers la conducerea spitalului.
Eugen Nicolăescu: „Nu e o problemă de sistem, e o problemă de management”
Rugat de jurnalişti să comenteze situaţia de la Buzău şi lipsa personalului din sistem, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pune reponsabilitatea în seama managerului de spital şi a autorităţilor locale care administrează instituţia. „Nu e o problemă de sistem, e problemă de management. Un manager foarte bun poate să mai facă redistribuire de personal acolo unde situaţiile sunt mai vulnerabile.”
Ministrul precizează că regula aplicată în sectorul bugetar nu mai este valabilă şi în cel sanitar, de angajare a unui singur om la şapte posturi eliberate: „Pentru sectorul sanitar nu mai este aceeaşi situaţie ca la personalul bugetar, de şapte la unul. Deci ca normă, lucrurile sunt rezolvate. Aici vor trebui să intervină autorităţile locale, care şi-au luat responsabilitatea de a administra aceste spitale”, a afirmat Eugen Nicolăescu, un cunoscut critic al măsurii care a trecut spitalele din administraţia Ministerului Sănătăţii în cea a primăriilor şi consiliilor judeţene.
Preşedintele CJ Buzău: „Sunt şi eu tată şi nici mie nu mi-ar plăcea să văd copilul aşa”
Cristi Bâgiu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, spune că instituţia a demarat propria anchetă demarată şi că în cel mai scurt timp vor fi anunţate şi sancţiunile în cazul celor trei asistente. Indiferent care ar fi motivul legării celor doi copii, nu este admis un asemenea comportament, crede oficialul. „Nu-i un lucru bun ce s-a întâmplat, este de condamnat. Este un lucru de condamnat. Sunt şi tată nici mie nu mi-ar plăcea în nici un caz să văd copilul aşa. Se vor aplica sancţiunile care sunt necesare şi sunt convins că această situaţie va fi oprită”, a declarat la Digi24 preşedintele CJ Buzău.
El a precizat că spitalul, cu o capacitate de 1500 de pacienţi, are la ora actuală un deficit de personal de 208 medici şi asistente. „Au fost blocate angajările până în decembrie. În ianuarie au fost angajate 30 de persoane. Dar nu este suficient”, arată Cristi Bâgiu, exprimându-şi convingerea că astfel de situaţii „nu se vor mai întâmpla în Spitalul Judeţean Buzău”.
Poziţia managerului instituţiei medicale: Pentru siguranţa pacientului, „apelăm şi la asemenea mijloace”
Marius Atanasiu, directorul spitalului, declara luni că măsurile luate de cele trei asistente sunt uneori necesare şi, mai mult, acceptate: „Există protocoale clare şi acceptate de contenţie pentru perioada în care primesc tratament intravenos. Deci în momentele astea, pentru a nu-şi smulge cateterul, pentru a nu sări din pat, pentru a nu exista riscul autoaccidentărilor, apelăm şi la asemenea mijloace.”
Din partea Consiliului Judeţan, tot luni, secretarul instituţiei Laurenţiu Gavrilă arăta că „explicaţia în primă fază este că aceştia au probleme psihice destul de grave şi în acele situaţii se impun măsuri de siguranţă. În situaţia în care cercetarea va arăta că în cauză există abateri de la legislaţia în vigoare suntem determinaţi să luăm toate măsurile necesare pentru intrarea într-o stare de normalitate”.
În paralel, şi Poliţia şi Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Buzău cercetează cazul. „Au angajat asistent social, anagajat al Direcţiei care menţine legătura şi colaborarea cu spitalul. Cei din spital au negat această situaţie, deci mă îndoiesc că i-ar fi spus-o colegei mele”, a declarat Roxana Kovacs, directorul DGASPC Buzău.
- Etichete:
- ancheta
- video
- asistenta
- copii legati
- spitalul judetean buzau
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News