De câteva zile se munceşte de zor la fântânile din Piaţa Unirii.
„O să facem niote niote modificări la instalații, în special la duze, ca sa facem o performanță mai mare a acestei stații de pompare”, a explicat Vasile Matache, directorul firmei care execută lucrările.
Mai pe românește, apa va curge din nou în fântâni dupa ce vechile duze s-au defectat. Alte 12 fântâni, pe lânga cele de la Unirea vor trece prin aceleași reparații. Factura finală va fi plătită de Apa Nova. Și nu este deloc mică.
„Avem prevazută o sumă de 1,5 milioane de euro pentru fântâni, cele 12, și ansamblul din Piața Unirii”, spune Epsică Chiru, director adjunct la Apa Nova.
Însă aceasta este alternativa cea mai ieftină. Dacă pe lângă gurile de apă ar fi fost reparate şi plăcile de marmură sparte, reabilitarea fântânilor de la Unirea ar fi costat 10 milioane de euro. Însă Primăria Capitalei a luat în calcul şi o renovare a întregii Pieţe a Unirii cu 200 de milioane de euro.
Ceva mai ieftină, aproape 160 de mii de euro, a fost fântâna cu jeturi parabolă construită de la zero în sectorul 4. În ciuda denumirii pompoase traiectoriei apei, arteziana nu este din cale afară de spectaculoasă, spun arhitecţii.
„Calitatea lucrărilor nu aş putea spune că este excepţională. Ceea ce se cheamă stereotomie, adică îmbinarea pietrei, este foarte comună, obiectul pare a fi destul de banal”, apreciază arhitectul Marius Marcu.
Locuitorii din sector spun că banii ar fi putut fi cheltuiţi pe ceva mai folositor. Mai ales că pe lângă cele 160 de mii de euro cheltuite pentru construirea fântânii cu jeturi parabolice, Primăria a încheiat şi un contract de peste 100 de mii de euro pentru păzirea tuturor fântânilor din sector.