E o soluție de compromis. Țările puternice și mari contributoare, cum sunt Germania, Marea Britanie sau Suedia, au cerut o reducere de cel puțin 100 de miliarde de euro, în timp ce statele mai sărace au solicitat cel puțin înghețarea cheltuielilor la nivelul actual.
Sacrificate vor fi fondurile de coeziune, acele programe de finanțare a dezvoltării în țările din linia a doua a Uniunii. România este printre beneficiarii acestui program și va fi afectată puternic. Scăderea sumelor alocate va fi de circa 30 de miliarde de euro, aproape 10% din bugetul total.
Plățile pentru agricultură vor fi și ele reduse cu circa 6%. Este vorba de fonduri de aproximativ 270 de miliarde, sumă care include şi finanţarea măsurilor de piaţă. România, ca toate țările estice, va primi mai puțini bani, în condițiile în care și acum plățile pentru agriculturii din regiune sunt mai mici decât cele pentru occidentali.
Paradox. Grupul din care face parte Vuitton primește subvenții din agricultură
La nivelul Uniunii se dorește o regândire a Politicii Agricole Comune și a sistemului de plăți. Și asta pentru că marile grupuri industriale primesc sume uriașe ca subvenții. De pildă, printre cei mai mari beneficiari de fonduri euriopene pentru agricultură se regăsesc Nestle, prin diverse subsidiare, și LVMH, grupul care deține Louis Vuitton. Printre mărcile sale de lux se regăsesc șampania Moet și coniacul Hennessey's pentru a căror producție primește subvenție.
Comisarul Agriculturii, Dacian Cioloş, propusese o plafonare a subvenţiilor pentru exploatările mari, care de la o anumită sumă în sus nu ar mai putea primi subvenţii nelimitate.
Reducerea fondurilor pentru agricultură va fi puternic contestată de Franța.
O lovitură puternică pentru România vine şi de la o propunere care prevede că țările care au avut o absorbție de până la 60% între 2007 și 2011 nu vor avea o creștere de fonduri mai mare de 15% faţă de perioada actuală. România spera să-i fie alocați mai mulți bani.