Business Club | Afacerea repartitoarelor

Data publicării:
calorifer repartitor

  

Controversatul repartitor clasic, contestat de atâţia locatari şi administratori de bloc, poate fi înlocuit cu un alt tip de contor. Dar acela are nevoie de o instalaţie destul de scumpă. Totuşi, cei care nu vor repartitoare în casă se pot îmbărbăta cu ideea că România nu prea şi-a respectat propriile legi privind eficienţa energetică. Teoretic, repartitoarele ar fi trebuit să devină obligatorii în România încă din 2007. Dar continuă să fie foarte multe apartamente care nu au aşa ceva.

În România, 41% dintre apartamente sunt dotate cu repartitoare, în vreme ce în Germania şi Danemarca toate caloriferele sunt contorizate. Printr-o lege adoptată anul trecut, România şi-a asumat faţă de Uniunea Europeană ca până la 31 decembrie 2016 să monteze repartitoare şi în restul apartamentelor din ţară.

Legea ia în calcul două soluţii tehnice. Una dintre ele prevede montarea unor contoare la uşa apartamentului. Însă acelea pot fi instalate doar dacă agentul termic intră în apartament pe conducte verticale. Avantajul unui asemenea sistem de măsurare este că îi scapă pe locatari de unele pierderi din sistem. Dezavantajul este preţul. Schimbarea modului în care intră căldura în apartament costă aproximativ 1.000 de euro.

Aşa că mulţi locatari vor trebui să apeleze la varianta mai ieftină, a repartitoarelor clasice montate pe calorifer. Acestea costă aproximativ 500 lei pe apartament. Un calcul simplu arată că, dacă repartitoarele vor fi montate pe cele 800.000 de apartamente necontorizate, companiile care produc aceste aparate vor încasa aproximativ 90 de milioane de euro.

Federaţia Asociaţiilor de Locatari continuă să spună că repartitoarele reprezintă una dintre soluţiile dezavantajoase.

“În România se aplică sistemul cu totul altfel decât în celelalte ţări din Uniunea Europeană. Duce la dezechilibre mari în plata căldurii de către proprietari. Unii plătesc mult mai mult decât normal. Alţii plătesc mult mai puţin decât normal”, a spus Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari.

Legea adoptată anul trecut nu este prima de acest gen. În 2005 a aparut o lege prin care repartitoarele deveneau obligatorii începând din anul 2007. În 2007, legea a fost modificată astfel încât termenul limită să fie 2009. Însă prevederile au rămas suspendate. Vechea lege prevedea şi amenzi uriaşe, între 300 de milioane şi 500 de milioane de lei vechi. Noua lege nu prevede deocamdată vreo sancţiune, însă textul său poate fi modificat oricând.

Contorizarea consumului de agent termic în România face parte dintr-un proiect mai larg prin care Uniunea Europeană vrea să îşi diminueze risipa de energie cu 20% până în 2020.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...