Primele concluzii ale investigaţiei indică aşadar că doi bărbaţi, având legături cu mişcarea şiită Hezbollah, sunt autorii atentatului din aeroportul Sarafovo din staţiunea Burgas, de la malul Mării Negre.Şapte persoane au fost ucise şi alte 30 au fost rănite atunci. Unul dintre cei şapte decedaţi era autorul atentatului de tip kamikaze, comis într-un autocar care urma să transporte câteva zeci de turişti israelieni către o altă staţiune bulgară, Sunny Beach.
„Există informaţii care indică faptul că cei implicaţi beneficiau de finanţare din partea Hezbollah”, a arătat ministrul de Interne bulgar, într-o conferinţă de presă.
Concluziile anchetei derulate de autorităţile bulgare ar putea deschide calea unei colaborări a Uniunii Europene cu SUA, adversar făţiş al Iranului, având în vedere că acum există dovezi ale unui atac al organizaţiei şiite pe teritoriul UE, comentează Reuters.
În acea zi de 18 iulie, mişcarea şiită Hezbollah nega orice implicare în atentat. Un reprezentant al grupării declara pentru agenţia de presă libaneză Annashra că acuzaţiile Israelului sunt „ilare”, subliniind că Hezbollah „nu poartă un război împotriva turiştilor”.
În acelaşi timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu acuza direct Iranul pentru atacul terorist de miercuri. „Iranul se face responsabil pentru atacul terorist din Bulgaria. Vom avea un răspuns pe măsură împotriva terorii iraniene”, spunea premierul Netanyahu.
În autocarul oprit în parcarea Aeroportului Sarafovo din staţiunea bulgară Burgas se aflau turişti israelieni, majoritatea tineri, sosiţi de la Tel Aviv. În urma deflagraţiei au luat foc încă două autocare.
Explozia de la Burgas a avut loc la exact 18 ani de la un alt atac anti-evreiesc produs la Buenos Aires. Pe 18 iulie 1994, în capitala Argentinei au murit în urma acestui atac terorist 85 de persoane.
La începutul anului 2012, autorităţile bulgare dejucau un alt atentat terorist având ca ţintă un autocar care urma să transporte un alt grup de turişti israelieni către o staţiune de ski.
Ella Moroiu