Pe lista neagră a clădirilor cu cel mai mare risc seismic se află peste 50 de localuri şi 60 de magazine din zone centrale ale Bucureştiului. Unul dintre restaurante, cu 16 angajaţi, este deţinut de Iancu Argintoianu.
Reporter: Ce veţi face cu localul? Îl veţi inchide?
Iancu Argintoianu: Dacă legea spune să-l închidem, îl închidem. Probabil voi încerca să urgentez consolidarea, dar nu depinde de mine. Ceea ce ne încurcă este birocrația.
Pentru George Nemeş, administratorul unei cafenele unde se dau şi spectacole, situaţia este neclară. A cerut de la Primărie documentele pe baza cărora care s-a pus bulină roşie pe clădirea în care funcţionează.
Reporter: Ce v-a spus Primăria?
George Remeș: Ne-a spus că ar fi existat pe undeva o expertiză în anul 1993, dar că ei nu o mai au... „Pentru a intra în posesia documentaţiei, vă rugăm să vă adresaţi şefului asociaţiei de proprietari”.
Răspunsul primit nu-l mulţumeşte şi vrea să-şi facă propria expertiză.
„Vom acționa conform legii, dacă va trebui să închidem vom încerca să relocam, pentru că avem foarte multe spectacole și mulți actori tineri care depind de noi”, mai spune George Remeş.
Dragoş Petrescu, preşedintele Asociaţiei HORA, este de părere că „vor veni alți investitori, proprietarii vor fi nevoiți să vândă. Asta este situația!”
Probleme foarte mari sunt şi pe bulevardul Magheru. Aici se găsesc trei cinematografe şi un teatru care sunt găzduite de clădiri cu cel mai înalt grad de risc seismic şi care riscă să fie închise odată ce va fi aplicată această lege.
„Din momentul în care li se interzice, clădirile respective nu mai au nicio valoare, pentru că ele nu mai pot fi închiriate, ele nu mai pot fi exploatate”, spune Dragoş Vîlceanu, specialist în piața imobiliară.
Dacă nu vor respecta noua lege, patronii vor plăti amenzi de până la 70.000 de lei şi activitatea le va fi interzisă. În Capitală sunt peste 3.400 de restaurante, cluburi, cafenele şi baruri cu afaceri de peste 2,5 miliarde de lei pe an.