Bugetul primăriei Sectorului 3 a fost aprobat fără dezbateri publice. Pe site-urile primăriilor sectoarelor 2 şi 5 nu există nicio notă referitoare la bugete.
„Dacă suni la primărie ți se spune să urmărești avizierul. Dacă ești cetățean, șansele în momentul de față să te implici sunt destul de mici”, spune Adrian Moraru, directorul IPP.
În schimb, la primăria sectorului 4, bugetul este pe site şi opiniile pot fi transmise pe internet.
„Orice corecție pe care orice cetățean al sectorului 4 o poate face, nu are decât să ne trimită în format electronic și nu numai adnotările pe care le are”, precizează Daniel Băluţă, primarul interimar al sectorului 4.
La Primăria sectorului 1 s-au organizat şedinţe publice de dezbateri la finalul cărora participanţii au reclamat faptul că li s-a prezentat un discurs tehnic din care nu au înţeles mare lucru:
- Nu vrem o viziune contabilă, vrem o viziune despre ce se va face în sectorul 1, în 2016. Pe ce vor fi cheltuiți banii noștri. Acest lucru nu prea l-am aflat astăzi.
- Până acum nu prea s-au dezbătut. Acum, la presiunea societății civile, au dat drumul la dezbatere, am zis hai să vedem cum se dezbate.
„Mi s-a părut corect şi bine intenționat să procedez la transparența tuturor documentelor de pe raza sectorului 1”, spune Vasile Moţoc, primarul interimar al sectorului 1.
Conform Legii transparenţei decizionale, „anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoştinţa publicului cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice”.