O brăţară din aur de peste 100 de grame, care seamănă izbitor cu bijuteriile dacice descoperite la Sarmisegetuza a fost, timp de 2 ani, jucăria unei fetiţe din judeţul Olt.
Obiectul a fost descoperit întâmplător de părinţii copilei, în curtea casei, atunci când construiau un gard. Nimeni n-a bănuit, însă, că bijuteria ar putea fi o adevărată comoară naţională. Poliţiştii au deschis un dosar penal pe numele tatălui copilei, iar brăţara este expertizată acum la Muzeul Naţional de Istorie Bucureşti. Dacă se va dovedi autentică, va fi introdusă în Tezaurul Naţional.
Gabriela Stănciucu: „Nu ştiam ce este. Le-am dat-o copiilor să se joace. Acum 2 ani am găsit-o şi...chiar nu ştiam ce este. Credeam că este un simplu fier”.
Acum câteva săptămâni, însă, bărbatul spune că s-a gândit să afle dacă brăţara are vreo valoare. A mers cu ea la o casă de amanet, dar n-a primit niciun răspuns. A doua zi, s-a trezit direct cu poliţiştii la poartă. Spune că abia atunci a aflat că de doi ani are în casă o comoară.
Florin Stănciucu: „M-am trezit cu poliţia că au auzit că am o, nici nu ştiu ce e, am auzit acum că e un lucru de valoare. Mi-a zis că trebuie să merg să o declar. Dacă vreau să o declar de bunăvoie, dacă nu, să-mi facă mandat de percheziţie. Şi le-am spus: da, domne, uitaţi! Chiar o am la mine”.
Alexandra Dicu, purtător de cuvânt IPJ Olt: „În urma examinării brăţării s-a stabilit că aceasta este confecţionată din aur de 24 de carate, câtăreşte 108 grame şi prezintă însemne specifice dacice”.
Gheorghe Iorga, directorul Direcţiei de Cultură Olt: „Forma...cum arată...şi punând-o în antiteză cu brăţările dacice, se pare că e aceeaşi lucrare. Terminaţia este cap de şarpe şi, la prima vedere, dânşii s-au pronunţat că ar fi o brăţară dacică”.
Bărbatul s-a ales cu un dosar penal, e cercetat acum pentru că a tăinuit descoperirea. Vecinii familiei cred, însă, că găsitorul merită chiar o recompensă.
Dacă în urma expertizei se va constata că brăţara este de pe vremea dacilor, aceasta va intra în Tezaurul Naţional. Specialiştii vor să deschidă un şantier arheologic la Optaşi, pentru a vedea dacă nu cumva mai sunt şi alte vestigii îngropate în zonă.