BRAȘOV. Mâncarea din belșug schimbă comportamentul urșilor

Data publicării:
10012013 20ursi 20somnambuli-43747

Înzonacartierului Răcădău, tomberoanele sunt o ispită pentruurșiiobişnuiţi cu mâncareaaruncatăde oamenilagunoi. Animalele coboară de ani de zile la containerele care sunt amplasate chiar la marginea pădurii. Aseară au venit un doi adulţi şi un pui.

Când animalele devin agresive, angajaţii Serviciului deGospodărire a Animalelor delaPrimăria Braşov intervinşi,fie sperieurșii cu ajutorul sirenelor delamaşinile de intervenţie, fie folosesc spray-uri cu ardei iute, care aueficientăşidela100 de metri. Asearăînsă,nu a fost nevoie de o asemena intervenţie.

Lipsa hranei îi constrânge pe urși la hibernare

Pe strada Jepilor din cartierul Răcădău sunt amplasate şapte containere unde urşii pot coborî pentru a căuta de mâncare. Aseară ursul a coborât pentru a căuta de mâncare chiar la acest container.

Braşovenii care stau în cartierul Răcădău spun că urşii pot fi periculoşi, dar dacă sunt lăsaţi în pace nu sunt agresivi. Specialiştii spun că este atunci când au mâncare din belşug, urşii nu hibernează.

Somnul de iarnă este o strategie pentru conservarea energiei pe perioada iernii, când, în mod normal, nu se găseşte hrană suficientă. În acest an a fost un an de fructificaţie atât la fag cât şi la stejar. Faptul că există multă ghindă în pădure, sursă de hrană, face ca urşii să nu meargă lasomnul de iarnă”, a spus Ovidiu Ionescu, profesor la Facultatea de Silvicultură Braşov.

Autorităţile locale sunt pregătite să intervină în orice moment dacă urșii vor deveni agresivi sau vor intra pe străzile din cartier.

De-a lungul anilor peste 20 de exemplare de urşi gunoieri au fost mutaţi departe de oraş sau duşi la grădini zoologice din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri