„Am desenat pe trotuar o cafenea şi ne-am hotărât ca, pe terasa cafenelei desenate cu cretă, să facem limonadă. La primul eveniment pe care l-am făcut de genul ăsta am alergat continuu la magazin să tot cumpărăm lămâi. Pentru că în trei zile am reuşit să strângem aproape 4.000 de euro pentru copiii bolnavi de cancer”, spune Iulian Văcărean.
Iulian nu salvează doar copii, ci şi case din Bucureşti. Închiriază clădiri în ruină, le renovează şi le transformă în centre culturale. Aşa a apărut pe Mătăsari, o stradă rău famată din Capitală, casa care se numeşte Home Mătăsari. Aici, Iulian îşi împarte locuinţa cu câţiva tineri stundeţi la Arte şi a creat şi un spaţiu de evenimente pentru bucureşteni.
„Îmi place mie să spun că e un art sharing house, pentru că, în principiu, oamenii mai creativi sau mai informaţi despre ce se întâmplă în zona asta apelează cumva la noi şi la spaţiul ăsta”, explică Cosmin Marinescu, artist plastic.
Într-un timp scurt, Iulian a reuşit să formeze aici o comunitate şi să schimbe percepţia oamenilor despre strada Mătăsari. Dar nu s-a oprit aici. De cinci ani, organizează un festival dedicat femeii: Femei pe Mătăsari.
„Femeii care ştie să transforme oraşul ăsta nu doar în ceva mai bun, dar şi în ceva mai frumos, pentru că în femeie există atât de multă frumuseţe”, spune Iulian.