„A fost o întâlnire normal foarte bună”, a declarat Aurescu pe tema discuțiile avute astăzi de către secretarul general al NATO la București. „Spun astfel pentru că relația României în NATO e una de excelență, dar e o normalitate în această excelență. Există o acumulare de contribuții ale României, suntem al cincilea contributor cu trupe în Afganistan, un contributor major la realizarea sistemului antirachetă, un contributor important în domeniul informațiilor în Alianță, serviciile speciale românești au un rol extrem de important”, a subliniat el.
„Suntem un contributor important și în privința conceptelor emergente, suntem punct de contact al NATO în două state foarte importante: Azerbaidjan și Georgia”, a spus Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE.
„Am discutat despre situația parteneriatelor Alianței cu diverse state. De asemenea, există o poziție fermă a României în privința susținerii politicii de lărgire a NATO, e o poziție susținută și în discuțiile de azi. Sunt patru state care sunt în poziția de aplicant: trei state din Balcanii de Vest și Georgia”, a adăugat el.
„Profilul României în Alianță e unul foarte important. Am dat argumente și trebuie spus că prezența românilor în secretariatul internațional e una destul de semnificativă, ce depășește cotele alocate. Din delegația lui Anders Fogh Rasmussen am văzut că purtătorul de cuvânt al Alianței e român, un director adjunct al cabinetului secretarului general e român, avem directorul Direcției afaceri multilaterale din cadrul NATO și avem acum numirea dl Ducaru”, a explicat Bogdan Aurescu.
„Postul de asistent al secretarului general în care a fost numit dl Ducaru înseamnă că se va ocupa de riscurile de securitate emergente: securitate energetică, cibernetică, ce interesează în prim grad România”, a subliniat el.
Despre misiunea după 2014 în Afganistan, Bogdan Aurescu a spus că România „va favea o contribuție mai ales cu experți care să asigure training pentru militarii afgani, pentru că ăsta va fi profilul noii misiuni, de training și consiliere. Procesul de construire a conceptului noii misiuni este în curs, va fi în continuare negociat”.