„Pot să vă spun care este principiul. Există o limită până la care se poate se da un credit. În aceste condiții, se poate da un credit până la 700.000 de euro la CEC. Mai departe, dacă sunt situații speciale, dacă există garanții, dacă există condiții de venit, creditul se poate da cam până la două milioane de euro, cu aprobarea Comitetului Director al băncii”, a declarat Adrian Vasilescu.
„Mai departe, dacă există o cerere pentru un credit mai mare de două milioane de euro și sunt și condiții ca să poată fi obținut, atunci conducerea băncii trebuie să ceară aprobarea Consiliului de Administrație. Asta este regula generală. Regula este înscrisă în norme, ea se aplică”, a adăugat consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Fiica cea mare a şefului statului, Ioana Băsescu, a declarat, recent, că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.
„În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi, de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian.Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro”, a precizat Ioana Băsescu pentru Mediafax.
Pe de altă parte, întrebat dacă președintele CEC, Radu Ghețea, a cerut susţinerea guvernatorului BNR pentru a rămâne în funcție până la finalul mandatului, Adrian Vasilescu a răspuns: „CEC este o instituție a statului. Statul e acţionar la CEC. BNR se poate pronunța când e vorba de numirea unui preşedinte. Nu se pronunță niciodată când acționarul principal vrea să ia o măsură în legătură cu conducerea unei bănci.
Radu Ghetea, şeful CEC Bank este noul măr al discordiei între Guvern şi Traian Băsescu. Ministrul de Finanţe a declarat ieri că a fost sunat de şeful statului care i-a cerut să nu îl schimbe pe Radu Gheţea de la şefia CEC.
Președintele Traian Băsescu a confirmat discuția cu ministrul Daniel Chițoiu. Președintele susține că l-a avertizat pe ministrul de Finanțe să nu-l schimbe pe Radu Ghețea din funcția de președinte al CEC înainte ca mandatul acestuia să expire în 2014, deoarece schimbarea „nejustificată și pe criterii politice” ar provoca „neîncredere în sistemul bancar”.