Liderii ortodocşi nu s-au mai reunit într-un mare Sinod de la Schisma din 1054 dintre Roma şi Constantinopol. Sunt 14 Biserici Ortodoxe autocefale.
Pe agenda Sfântului şi Marelelui Sinod, ce va avea loc în Creta, sunt 6 puncte pe ordinea de zi: misiunea Bisericii Ortodoxe în vremurile noastre, ecumenismul, pe care călugării de pe Muntele Athos îl privesc cu îngrijorare, diaspora, autonomia bisericilor locale, postul și familia.
Există voci care spun că de fapt singurul scop al întîlnirii ar fi „poza de grup”, o poză la care nu vor fi toţi patriarhii prezenţi.
Patriarhatul Antiohiei a fost primul care a cerut amânarea Sinodului, nemulţumit de disputarea jurisdicţiei sale asupra Qatarului de către Patriarhatul Ierusalimului.
Bisericile din Bulgaria şi Georgia au anunţat că nu participă pentru că de pe agendă ar lipsi mai multe teme importante .Serbia consideră întâlnirea drept o simplă reuniune pregătitoare pentru un sinod.
Marele absent este însă Rusia, în condiţiile în care, demografic, reprezintă jumătate din comunitatea ortodoxă.
Bisericile absente sunt de părere că Sfântul şi Marele Sinod, aşa cum este el pregătit, ameninţă unitatea Bisericii, în loc s-o consolideze.
Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu poate conta, în schimb, pe sprijinul bisericilor greceşti: Albania, Grecia, Cipru, Ierusalim şi Alexandria.
Patriarhul Daniel, împreună cu delegaţia României, a ajuns deja în Creta şi, înainte de începerea Marelui Sinod, a vorbit despre unitatea Bisericii Ortodoxe şi prietenia între popoare.
Sinodul din Creta se va desfășura între 16 - 27 iunie.
Teologul Radu Preda a vorbit la Digi24 despre Sfântul și Marele Sinod din Creta: