Iniţial, biserica a fost construită lângă Someş pe locul numit Buruieni. A fost ridicată cu ajutorul ţăranilor, dar oamenii locului o numeau Biserica Nobililor. În urma inundaţiilor, a incendiilor şi a jafurilor din secolul al XVII-lea, a fost demontată şi mutată.
Secole la rând oamenii şi-au regăsit speranţa în cei câţiva metri pătraţi străjuiţi de bârne din stejar. Bătrânii îşi aduc aminte cum de Paşte tot satul se strângea la bisericuţa de pe deal, chiar dacă puţin mai jos există alta făcută din piatră.
Această biserică din lemn veche de aproape șase secole a fost renovată de-a lungul timpului de mai multe ori, de către localnici - așa cum au putut și au înțeles ei - , însă nu a fost niciodată restaurată. Iar acum timpul ajutat de răutatea unor oameni și-a spus cuvântul. Lemnul a putrezit și începe să se fărămițeze, doar pe alocuri se mai pot vedea urme ale icoanelor pictate pe pânză din 1441.
„Picturile sunt doar cele care se văd, nu avem picturi care să fie reținute și depozitate într-un muzeu sau într-o altă locație care să prezintă siguranță”, afirmă Petre Satmari, primarul comunei Ileanda.
Acum, de biserică au grijă o bătrână de 72 de ani, Paulina, şi bărbatul ei.
„Suntem numai doi moși, dar am crescut aici pe lângă ele și știm asta, mergem la biserică, facem curat, mai punem una alta, cumpărăm ce trebuie, ca să fie bine, curată și frumoasă”, povesteşte bătrâna.
Primăria din Ileanda şi Consiliul Local au început un proiect de renovare a bisericilor din lemn din zonă, însă au obţinut puţin peste 25.000 de lei, iar banii nu au ajuns decât pentru una dintre cele patru aflate în plan.
„Am inițiat împreună cu Consiliul județean - compartimentul de cultură un proiect care s-a materializat din păcate doar la biserica din Răstoci pe care am reușit să o reabilităm”, declră primarul Petre Stamari.
Prin urmare, biserică de lemn din Ileanda rămâne la mila vremii.