Bilanțul actualizat al inundațiilor
(fotografie din jud. Vâlcea trimisă prin Digivox de telespectatorul „Stelian”)
ACTUALIZARE 13:10 Bilanțul actualizat
Trei oameni au murit și unul este în continuare dispărut, în județul Argeș. 251 de localități din 11 județe sunt afectate, peste 1.800 de oameni au fost evacuați și alți aproape 780 au fost salvați din diferite situații critice, a anunțat, vineri, Ministerul de Interne.
Aproape 100 de case au fost distruse complet, iar 3.500 de locuințe au fost inundate sau avariate.
2.475 de fântâni au fost colmatate.
13 poduri sunt distruse în totalitate, 83 au fost parțial afectate, iar 60 de podețe sunt impracticabile.
23.346 de hectare au fost inundate.
15 obiective social-economice și trei culturale au fost afectate de inundații.
ACTUALIZARE 11:20 Rămân sub cod roșu județele Caraș-Severin (râul Caraş, curs inferior) și Timiș (Bârzava, curs mijlociu şi inferior, Moraviţa curs inferior).
Patru județe sunt vizate de un cod portocaliu: Mehedinți, Dolj, Vâlcea, Giurgiu.
Sub cod galben rămân județele Gorj, Olt și Teleorman.
Toate aceste coduri sunt valabile până sâmbătă la ora 16.00
_________________________________
Şapte judeţe sunt sub cod roşu de inundaţii până diseară la ora 21. Aici există riscul de viituri majore. Grav este că în aceste zone este valabil şi o alertă de ploi.
Hidrologii menţin în vigoare codul roşu de inundaţii pentru judeţele Gorj, Olt, Dolj, Mehedinți, Vâlcea,Timiș și Caraș-Severin până în această seară, la ora 21. Tot până la această oră sunt în vigoare alte două avertizări hidrologice. Este vorba despre un cod portocaliu de inundaţii pentru judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Argeş şi Hunedoara.
Judeţele Sibiu, Ilfov şi Arad se află sub cod galben de inundaţii. Din păcate, ploile nu ne vor da pace. Până la ora 10, este cod galben de vreme rea pentru opt judeţe din Banat şi Oltenia. Aici va ploua torenţial,cantităţile de apă depăşind izolat 50 l pe mp.
Bilanţul inundaţiilor se agravează pe zi ce trece. Numărul celor care au fost înghiţiţi de viitură a ajuns la trei. Alte patru persoane sunt şi acum date dispărute, iar aproape 2.000 de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.
121 de localităţi din 12 judeţe au fost sub ape în ultimele zile. Cei mai loviţi sunt locuitorii din Olt, Caraş-Severin şi Gorj.
100 de case au fost complet distruse şi vor trebui reconstruite de la zero, iar în total peste 2.000 au fost inundate.
Bilanţul inundaţiilor
- persoane decedate: 3
- persoane dispărute: 4
- judeţe afectate: 12
- persoane evacuate: 1.895
- localităţi afectate: 121
- locuinţe afectate: 2.464
- DN afectate: 4
- DJ afectate: 22
(sursa: MAI)
Viitură așteptată la Gherteniș, în Caraș-Severin
Localitatea Gherteniş din Caraș-Severin este ameninţată de apele revărsate. Oamenii au încercat toată noaptea să consolideze digul pentru a se proteja de viitură. Nu ştiu încă dacă şi cât timp va rezista. Acum ei se aşteaptă la ce este mai rău.
Mai bine de 10 ore au muncit în continuu peste 20 de jandarmi şi localnici pentru a consolida digul.
Pe măsură ce timpul trecea însă, apa creştea şi ameninţa să treacă peste zidul provizoriu format din saci cu nisip.
Zece familii din Gherteniş au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele şi să se mute în Căminul cultural.
Apele ameninţă 50 de gospodării şi alte câteva sute din localităţile învecinate. De frica viiturii, oamenii nu au închis un ochi toată noaptea.
„Sunt colegi de la Jandarmerie şi mai vin de la ISU. Nu abandonăm lupta. În momentul în care există pericolul de-a se rupe digul, vom retrage toţi oamenii şi atunci vom lua decizia de-a evacua locuitorii”, a declarat prefectul județului Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.
Oamenii aşteaptă astăzi o nouă viitură pe râul Bârzava.
Pompierii, dar şi două echipe ale Administraţiei Bazinale Caraş-Severin au rămas în zonă toata noaptea pentru a supraveghea nivelul apei. Salavatorii nu au mai putut pune saci cu nisip din cauza curenţilor foarte puternici. Cei rămaşi acolo au doar sarcina de a anunţa imediat dacă malurile digului vor ceda. În cazul în care acest scenariu se va adeveri, 50 de gospodării vor fi in pericol, iar oamenii vor fi imediat evacuați. Pârâul Fizeş, pe care se află digul, aduce cantităţi mari de apă, care se varsă în Bârzava. Aşadar, există pericolul ca localităţile prin care trece râul Bârzava să fie de asemenea afectate. Inclusiv de oraşul Gătaia, deja lovit de inundaţii puternice.
Gătaia. Oamenii au înnoptat la Căminul Cultural
Apele s-au revărsat şi la Gătaia, locul de unde au pornit inundaţiile devastatoare din 2005. În oraşul de lângă Timişoara, puhoaiele au atins un metru şi jumătate, spun localnicii. 150 de case şi aproape 500 de oameni au fost evacuaţi. Mulţi au rămas peste noapte la Căminul Cultural din localitate.
Norii s-au rupt desupra oraşului Gătaia şi au lăsat să cadă 100 de litri de apă pe metru pătrat, cât pentru o lună întreagă. După 10 ore de ploaie neîntreruptă, un pârâu s-a revărsat.
Speriați, localnicii au fugit din case fără să apuce să mai salveze ceva de preț. Daca naturii nu îi pot cere socoteală, localnicii au răfuiala lor cu primarul.
„Am dat patru telefoane la Primarie, nimeni, și cu domnul primar am vorbit, nu ne-a venit niciun ajutor”, se plânge o localnică.
„Familia mi-e împrăștiată, animalele și tot. (Cu ce ați rămas?) Cu absolut nimic, doar cu hainele pe care le-am luat într-o plasă și actele”, spune un bărbat.
În fiecare an, când ploile se înmulţesc, localnicii din Gătaia tremură de frica viiturilor. Au trecut prin momente cumplite în 2005 când râul Bârzava a ieşit din matcă şi a măturat totul în calea lui. E dept, majoritatea caselor sunt construite într-o vale, în care foarte uşor se formează viiturile.
Drumul județean dintre Denta și Moravița, inundat complet
Nici în Timiş, în localitatea Roviniţa Mare, oamenii nu au reuşit să închidă un ochi. Asta după ce râul Bârzava a ieşit din matcă şi a inundat drumul judeţean şi mai multe gospodării. Pentru ca localitatea să nu fie acoperită de ape, militarii, pompierii şi localnicii au făcut de-a curmezişul drumului un dig din saci cu nisip.
Drumul judeţean 588A, care leagă localităţile Denta şi Moraviţa, a fost inundat complet, noaptea trecută. La ieşirea din sat, apa ajungea până la indicatorul rutier, adică avea aproape un metru.
Digul care proteja satul era vechi aşa că s-a fisurat. Pompierii şi localnicii au muncit ore în şir pentru a construi baraj din saci cu nisip. În ajutor au sărit şi reprezentanţii unei firme de construcţii care are o lucrare în zonă.
Nouă gospodării au fost deja afectate.
În tot acest timp, comandamentul local pentru situaţii de urgenţă a fost coordonat de contabila-şefă a Primăriei Denta. Primarul e în concediu, vicele la fel.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News