În zonă, odinioară erau grajduri de porci, abandonate şi acestea la începutul anilor '90. Acum în acest loc aleargă liberi sute de cai de rasă. Familia Fitero a pus pe picioare una dintre cele mai mari herghelii private din Europa.
„Pasiunea a pornit de la bunicul meu, a fost continuată de tati şi în zilele astea continuată şi de mine. Pasiunea pentru cai e o boală în sânge. O ai şi nu mai scapi de ea”, povestește Natalia Fitero, proprietara hergheliei.
Gavril Tivadar, un localnic din Săcuieni spune că „dintr-o fermă care a fost părăsită, ei au făcut o fermă foarte frumoasă. Când vin aici mă simt ca la Dallas.”
Pe lângă cunoscuţii Lipiţani, lângă Săcuieni cresc şi cai dintr-o rasă care poartă chiar numele proprietarilor fermei. Aceştia au reuşit să omologheze „Linia Fitero”, rezultată din încrucişarea celor mai bune rase autohtone: Semigreul Românesc și Ardenezul de Izvin.
Caii din „Linia Fitero” sunt folosiți mai ales la muncile câmpului. Sunt puternici şi ascultători. Un mânz se vinde cu cel puţin o mie de euro.
„Sunt foarte mândră de ei, deoarece unde noi am vândut aceşti cai, oamenii sunt foarte mulţumiţi. Pot merge cu ei atât la nuntă cât şi la muncă”, mai spune Natalia Fitero.
Alţi cai de la herghelia bihoreană sunt crescuţi doar pentru a participa la concursuri hipice. Anul trecut trei perechi de cai s-au calificat la Campionatul Mondial de Atelaje și s-au clasat între primii zece din lume. Printre campionii din Săcuieni se află şi Cobra, un lipiţan de 15 ani, care a participat la mai multe astfel de întreceri. Un exemplar poate costa şi 100 mii de euro.
În România sunt înregistrate 12 rase pure şi aproximativ 700 de mii de cai. Asta în condiţiile în care, înainte de 1989, erau aproape de două ori mai mulţi - în jur de 1,2 milioane de cai.