„E un sistem de supraveghere montat pe cele trei cladiri. În total, aproximativ 45 de camere pe aceste două monitoare şi al treilea monitor e în poartă. Supravegheat 24 de ore din 24 de către un agent de-al nostru”, explică Alexandru Tepei, directorul firmei de supraveghere.
Supravegherea se rezumă doar la holuri şi casa scărilor, pentru a nu fi violată intimitatea locatarilor.
Cele 45 de camera video, dotate cu infraroşu, au costat municipalitatea din Baia Mare doar 10.000 lei, întrucât proiectul a fost realizat cu un ajutor substanţial din partea sponsorilor.
„Vrem să ştim exact cine distruge, pentru că sunt totuşi nişte lucruri oferite de proprietar şi de primarie. Vrem să vedem, pentru că am făcut câteva investiţii în sistemul de încălzire, cine fură ţevi, cine fură calorifere, cine agresează copiii şi cine nu respectă normele de disciplină, dar şi cele de igienă”, spune primaruş Cătălin Cherecheş.
Deşi orice mişcare pe care o fac este înregistrată şi stocată apoi timp de 30 de zile, familiile de romi care locuiesc în cele trei clădiri nu par să aibă nimic împotrivă.
„Este primul primar care a pus piciorul în prag şi a făcut acest pas pentru noi. Este un început pentru noi drept, dovadă că vrea să ne integreze în socieatate”, a spus unul dintre locatari.
Supravegherea de tip Big Brother se va extinde în perioada următoare, întrucât primaria din Baia Mare intenţionează să monteze astfel de camere de supraveghere în toate blocurile sociale din oraş.