Mai sunt doar câteva ore până când vom afla dacă românii vor aduce în ţară un Urs de Argint sau, de ce nu, poate chiar Ursul de Aur.
Premiul criticii internaţionale poate deschide drumul spre marele trofeu al festivalului de la Berlin, Ursul de aur, pentru pelicula romaneasca.
Alte 18 filme concurează pentru această distincţie.
Selecţia din acest an a Berlinalei a fost una extrem de variată. A inclus atât filme hollywoodiene produse cu bugete impresionante, cât şi filme de autor, regizate de cineaşti puţin cunoscuţi. Principalele favorite sunt două pelicule cu buget redus. „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, și filmul chilian „Gloria”, de Sebastian Lelio, considerat cel mai mare succes al Berlinalei din acest an.
„Gloria este o poveste despre o femeie din Chile care se apropie de 60 de ani. A avut o viaţă grea şi asta a lăsat urme. Dar reuşeşte să se ridice de fiecare dată şi să înfrunte lumea cu capul sus”, a explicat Sebastian Lelio, regizor.
În cursa pentru câştigarea Ursului de Aur se află şi celebrităţi: americanul Gus van Sant, cu filmul „Promise Land", în care Matt Damon este un agent comercial care încearcă să îi convingă pe locuitorii unui sat să autorizeze forajele de gaze naturale pe terenurile lor. Candidat la Ursul de Aur este şi filmul „Side Effects", de Steven Soderbergh, un thriller despre industria farmaceutică folosită în psihiatrie, cu Jude Law şi Catherine Zeta-Jones.
La categoria interpretare, Luminiţa Gheorghiu se numără printre candidatele cu cele mai mari şanse la premiu, alături de chiliana Paulina Garcia din „Gloria", şi de franţuzoaica Juliette Binoche din „Camille Claudel 1915".
Festivalul de film de la Berlin este prima competiţie cinematografică de anvergură a anului. În cele 11 zile de festival au fost proiectate peste 400 de pelicule, dar numai 19 au intrat în concursul oficial. Juriul este prezidat de cineastul chinez Wong Kar-Wai.
Mihai Dragolea, un motiv de mândrie pentru Digi24
Au fost șase zile pline pentru editorul Digi24 Mihai Dragolea. La doar 23 de ani, el a fost selecționat într-un program prestigios pentru tinerii cineaști aspiranți organizat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin. O echipă „Ca-n filme" l-a întâlnit pe Mihai în capitala Germaniei, unde nu-și mai vedea capul de treabă.
„Am fost foarte ocupat cu Berlinale Talent Campus, în fiecare zi am avut de la ora 10 dimineata până la 7 seara workshop-uri foarte interesante, unde am învățat multe lucruri legate de producție, dar în același timp și de montaj”, a explicat el.
„Odată venit la Berlinale ți se spune cum trebuie să arate un film de festival și ce norme trebuie să ai pentru acel film. Și de aceea mi-am regândit proiectul, multe aspecte din el, și l-am adaptat cerințelor. Nu cunoșteam aceste cerințe înainte să vin aici, acum am aflat mai multe lucruri despre ele", a subliniat Mihai Dragolea.
Emoționat și foarte încântat de șansa care i se oferea. Așa era Mihai Dragolea săptămâna trecută, înainte de zborul spre Berlin. Nici nu-i de mirare, având în vedere că tânărul le călca astfel pe urme lui Tudor Giurgiu, Adina Pintilie și Cristian Mungiu, și ei implicați în anii anteriori în programul Berlinalei.
„Am aplicat cu un documentar observațional, care are ca subiect campioana de la box, campioana junioară de box românesc, pe Europa. (…) Am încercat, fără să am sincroane sau comentarii din off, am încercat să vad cum o fată se dezvoltă și cum se poartă în acest mediu care este predominant violent și predominat de bărbați", a explicat Mihai Dragolea.
Mai multe detalii despre prestația României la Berlin aflați duminică seară, la ora 20.20, dintr-un material exclusiv al emisiunii „Ca-n filme”.