Produsele retrase de pe piața din România și care au fost postate pe acest site sunt toate jucării. Așa că, înainte de a pleca la cumpărături, ar fi bine să verificați lista neagră a produselor.
De exemplu, una dintre jucării, o răţuşcă galbenă, din plastic, conţine o substanţă chimică periculoasă, ce favorizează apariţia cancerului. O păpuşă, produsă în China, are în compoziţia ei o altă substanta la fel de nocivă. De aceea, autorităţile au luat decizia de a le retrage de la vânzare. Acestea sunt doar doua exemple care au determinat crearea unei baze de date unde cumparatorii pot găsi toate produsele periculoase care au fost retrase de pe piața europenă. Pe site-ul GLOBALRECALLS.OECD.ORG sunt listate inclusiv produsele care au fost retase din magazinele din România.
„În clipa in care ele sunt depistate, sunt retrase imediat. Nu există timp de așteptare”, subliniază Mihai Miu,director la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor
Produsele scoase de pe rafturile magazinelor din România sunt jucării
Valentina este una dintre mamele care citesc întotdeauna etichetele jucăriilor pe care le cumpără. Vrea să se asigure că nimic nu va pune în pericol viața copilului.
În fiecare an, în Europa, sunt retrase de la vânzare în jur de trei mii de produse. Unele dintre ele sunt fabricate în România și erau vândute în străinătate. Este vorba de îmbrăcăminte, pătuțuri pentru copii sau clăpari pentru schi. În afară de produsele retrase, alte câteva mii se afla încă pe rafturi, desi pun în pericol viața consumatorilor. Asta pentru că nici firmele care le produc și află despre defecțiuni și nici organele de control nu fac sesizări.
Cei care au pus la punct sistemul de căutare a produselor retrase de pe piață speră că baza de date va contribui la creșterea siguranței consumatorilor din întreaga lume.