Bank of Cyprus este o bancă cipriotă care are doar sucursale în România, cu o cotă de piaţă 0,6 – 0,7% din sistemul bancar. Nici volumul depozitelor şi al creditelor nu este mare, respectiv la bancă sunt înregistrate depozite de 245 de milioane de euro şi credite de 574 de milioane de euro.
Anul trecut, sucursala din România a avut pierderi de 6,6 milioane de euro.
Ionel Blănculescu: "Putem asista la escaladarea situației"
„E vorba numai de o suspendare a activității, de o săptămână solicitată de Banca centrală din Cipru. Nu avem cum opri îngrijorarea, dar trebuie să înțelegem că o restructurare masivă ca în Cipru impune și o suspendare. Sperăm să rămână o săptămână, s-ar putea să se prelungească”, a explicat Ionel Blănculescu, consultant financiar.
„Depunătorii din România vor fi îngrijorați. Putem asista la escaladarea situației, dar depinde câți depozitari sunt. E o bancă mai sofisticată, nu e de genul unei bănci comune. S-ar putea totuși să nu fie foarte mulți români afectați”, a adăugat el.
„În UE depozitele până la 100.000 de euro sunt garantate de Fondul de garantare din statele repective, deci sumele se recuperează, în 2-3 luni de la decizie. În privința celor de peste 100.000 de euro, la Bank of Cyprus cel puțin 40% sunt bani pierduți, iar la cealaltă bancă populară, până la 80% bani pierduți. La ce depășește 100.000 de euro, putem pune cruce banilor respectivi”, a subliniat Blănculescu.
Radu Gheţea: Sistemul bancar românesc este solid, avem o fond de garantare foarte bine organizat
„Ce s-a întâmplat acolo sunt lucruri pe care le-am urmărit cu toţii. Avem şi un efect în România, un efect neesenţial şi neimportant pentru că Bank of Cyprus în România e o bancă, care nu are un număr mare de clienţi, e o sucursală care s-a dezvoltat frumos, dar nu la un nivel care să creeze îngrijorare la nivelul sistemului că s-ar putea crea efecte neplăcute. Asta e o problemă pe care clienţii care s-au dus la această bancă trebuie să o gestioneze ca atare. Probabil că au constatat că la momentul la care au făcut aceste depozite era cea mai bună ofertă. Este neplăcut pentru ei, dar nu trebuie să ne îngrjiorăm. Sistemul bancar românesc este solid, avem o fond de garantare foarte bine organizat şi nu trebuie să îşi facă probleme cei care pot opera în perioada următoare cu celelalte bănci”, a declarat la Digi24 Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
Acesta a subliniat că o astfel de situaţie nu va avea un efect asupra cursului valutar.