Ministerul Culturii nu este singurul beneficiar al banilor strânşi în Fondul de Rezervă. Anul trecut, Biserica a primit peste 30 milioane de lei din acest fond.
Au fost daţi bani şi pentru finalizarea unor spitale, pentru şcolile din mai multe judeţe şi pentru penitenciare, dar şi pentru uniformele poliţiştilor. Sectorul situaţiilor de urgenţă au primit, anul trecut, mai puţin de două procente din suma totală de 560 de milioane de lei.
Tot din fondul de rezervă vin și banii pentru alegeri. Europarlamentarele din 25 mai costă 150 de milioane de lei. Deşi organizarea lor nu constituie o supriză pentru nimeni, Guvernul nu a alocat în bugetul de stat pentru 2014 banii necesari.
„Banii care sunt în fondul de rezervă urmează să fie alocat în marea lor parte din alegerile europarlamentare din 25 mai, precum şi pentru alegerile parţiale care se vor organiza în anumite primării şi pentru alegerile parţiale parlamentare”, a spus vicepremierul Liviu Dragnea.
Guvernul nu poate fi tras la răspundere, pentru că nu există o lege care să spună clar cum se face bugetarea alegerilor. Iar experienţa arată că, în anii electorali, urgenţele sunt de multe feluri.
„Cele mai multe fonduri merg la administraţile locale, care trebuie cumva stimulate înainte de alegeri şi, de ce să ne ferim să o spunem, aceste alocări se fac pe criterii prefernţiale politic”, spune Elena Tudose, director de programe la Institutul de Politici Publice.