Autorităţile trebuie să găsească rapid soluţii pentru a corecta acest decalaj.
Mii de români îşi încarcă telefoanele mobile în prizele vecinilor, pentru că nu au curent în case.
Lipsa electricităţii, şi implicit a internetului, ţine în sărăcie miliarde de oameni, spune un studiu al Băncii Mondiale. Creşterea economică, accesul la locurile de muncă şi la servicii mai bune depind de internet şi telefonia mobilă. Şansele pentru un job mai bun, de exemplu, se dublează pentru tinerii din marile oraşe, conectaţi în permanenţă la internet.
În ultimii 10 ani numărul utilizatorilor de internet la nivel mondial s-a triplat, ajungând la 3,2 miliarde la finalul anului trecut.
Cu toate astea, din cei peste șase miliarde de oameni care populează planeta, doar un miliard are acces atât la internet, cât şi la telefonie mobilă. Peste patru miliarde de oameni nu pot naviga pe internet, iar două miliarde nu au telefon mobil, spune un raport al Băncii Mondiale.
„Mai mult de 60% din populaţia lumii este în continuare offline şi nu participă la economia digitală. Disparităţile geografice şi cele date de sărăcie au legătură directă cu modul în care este folosită tehnologia”, a declarat directorul Băncii Mondiale pentru România și Ungaria, Elisabetta Capannelli.
„Telefonul mobil s-a răspândit mai repede decât oricare altă tehnologie chiar şi în cele mai sărace ţări în curs de dezvoltare unde două treimi din populaţie are acces la telefon mobil”, a adăugat coordonatorul raportului Băncii Mondiale, Uwe Deichmann.
Potrivit Băncii Mondiale, lipsa tehnologiei afectează şi instituţiile statului; tocmai de aceea sectorul public este puţin transparent.