Adolescentul de 16 ani care și-a înjunghiat profesoara în clasă a fost reținut de polițiști. Incidentul a avut loc într-un liceu din București.
ACTUALIZARE 14:45 Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București cer arestarea preventivă a băiatului de 16 ani care și-a înjunghiat profesoara de japoneză.
„La data de 05.04.2023, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au pus în mișcare acțiunea penală și au luat măsura reținerii față de un inculpat minor (în vârstă de 16 ani), cercetat pentru comiterea infracțiunilor de tentativă de omor calificat, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase și tulburare a ordinii și liniștii publice.
În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt:
La data de 05.04.2023, în jurul orei 12:30, în timp ce persoana vătămată, în vârstă de 26 de ani, profesoară la un liceu din mun. București, începuse ora de predare la clasa a X-a și împărțea foile cu teste căre elevi, în momentul în care a ajuns la banca inculpatului, acesta din urmă a lovit-o cu un cuțit în gât, provocându-i o plagă înjunghiată în regiunea cervicală anterioară. Inculpatul a premeditat săvârșirea faptei prin aceea că s-a interesat despre pedeapsa aplicabilă, a făcut planuri în legătură cu modul în care urma să acționeze și s-a înarmat cu un cuțit. Din modul în care a acționat, lovind victima cu o armă cu potențial letal într-o zonă vitală, rezultă că inculpatul a acceptat că acțiunile sale pot duce la decesul victimei, care nu s-a produs din hazard.
Inculpatul a purtat și folosit un cuțit într-o instituție de învățământ, iar prin violențele exercitate asupra persoanei vătămate în fața colegilor de clasă a tulburat ordinea și liniștea publică, provocând sentimente de teamă, indignare și insecuritate.
Procurorii au sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.
Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale și dispunerea măsurilor preventive reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, arată comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
Profesoara de limba japonează a anunțat un test, ceea ce i-a supărat pe elevi. Unul dintre băieți a scos din rucsac un cuțit de bucătărie și a rănit-o pe femeie. Aceasta a fost dusă la spital, unde nu a rămas internată, în timp ce băiatul a fost luat de polițiști.
Adolescentul ar fi trecut printr-un episod depresiv, spun surse din ancheta privind incidentul tulburător, petrecut la unul dintre cele mai bune licee din București.
Ministrul Educației a reacționat pe rețelele de socializare la câteva ore după incidentul din liceu. Ligia Deca spune că este un eveniment regretabil și condamnă orice act de agresiune din școală.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar din București spun că vor face verificări.
Purtător de cuvânt ISMB: „Colegii copilului implicat în incident au primit consiliere și așteptăm concluziile verificărilor”.
Specialiștii avertizează că fenomenul ar putea lua amploare în perioada următoare.
Gabriela Malouff, psiholog: „Din păcate, noi toți trăim într -o societate mult mai frustrată, mult mai stresată, părinții muncesc foarte mult pentru a obține foarte multe lucruri pentru copiii lor și astfel îi trimit să facă foarte multe lucruri și presiunea crește și la nivelul copiilor”.
Nu este singurul incident de săptămâna asta. Un alt elev din Brăila a fost prins de jandarmi în timp ce aștepta împreună cu alți băieți un coleg din școală, la poartă. Avea la el un cuțit uriaș cu care urma să îl amenințe. Arma a fost confiscată de poliție și elevii sunt cercetați.
Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" solicită Guvernului să înăsprească legislaţia și să sporească măsurile de prevenire a actelor de violenţă în școli.
Editor : A.C.