Între 1999 şi 2011, din grupul Rompetrol a făcut parte şi Rompetrol Upstream International LTD, firmă înregistrată în Bahamas, scriu jurnaliştii de la RISE Project. Unul dintre cei 13 directori executivi care au condus firma în această perioadă este Radu Mihail, actualul consul onorific al României în Ecuador.
„Pe vremea lui Dinu Patriciu, Rompetrol m-a numit un fel de reprezentant în Ecuador. În 2000, au cumpărat drepturile de explorare și exploatare ale blocului petrolier, cumpărând întreprinderea Lumbaqui Oil de la niște ecuadorieni. Așa se cheamă și localitatea din zona junglei unde era activitatea petrolieră respectivă. Au lucrat, apoi au vândut-o la kazahi. În perioada în care au fost ei proprietari, eu aveam o însărcinare onorifică. Nu eram director general ca să am putere decizie. Eram un fel de președinte onorific”, le-a declarat Radu Mihail jurnaliştilor de la RISE Project. Lergătura acestuia cu Rompetrol data dinainte de Revoluţie, când ar fi lucrat în fosta companie de stat. În 1990 a înfiinţat în Ecuador firma Geopetsa, specializată în servicii pentru industria petrolieră şi care a colaborat cu Rompetrol Upstream. Offshore-ul din Bahamas a fost radiat din cauza legislaţiei ecuadoriene, spune fostul director: „Știu că Lumbaqui Oil LTD s-a transformat în Rompetrol Upstream International LTD. În Ecuador nu mai puteau să lucreze pentru că Bahamas e paradis fiscal și legislația ecuadoriană a interzis de prin 2006 oricărei companii constituite într-un paradis fiscal să acționeze în Ecuador.”
Sorin Marin, fost acționar în Rompetrol și prieten cu Dinu Patriciu, a avut calitatea de director executiv în off-shore-ul din Caraibe, în perioada aprilie 2001- octombrie 2002. Contactat de jurnaliştii de la RISE Project, acesta a declarat iniţial că nu știe nimic despre compania din Bahamas. A revenit: „Rompetrol avea șantiere în Ecuador înainte de ’89. S-a pus problema constituirii acelei societăți pentru identificarea de zăcăminte. (...) Dar era o situație instabilă în Ecuador, adică era nevoie de pază armată cu mercenari pentru securizarea perimetrului petrolier. Este posibil să apară în lista de directori și numele meu, dar nu mi-am exercitat în niciun fel această poziție și nu am fost niciodată în Ecuador sau în Bahamas. Nu am avut niciodată conturi acolo.”
Americanul Phil Stephenson, anchetat de DIICOT în primul dosar Petromidia, a devenit acționar în grupul Rompetrol la începutul anilor 2000. Acesta a figurat, de asemenea, în lista directorilor offshore-ului din Bahamas, din 2002 până în 2009. El nu a putut fi contactat de jurnaliştii RISE Project.
Eugeniu Moby-Henke, avocat de origine română, a fost și el director între 2009 şi 2011. Nu a vrut să facă niciun comentariu.
Rompetrol a comunicat că filiala din Bahamas (alta însă decât cea identificată de RISE Project - n.r.) a fost înființată în 1993 sub denumirea inițială de Santa Fe Energy Resources Java Ltd. și avea ca activitate exploatarea ţiţeiului şi a gazelor naturale şi activităţi de producţie în America de Sud: „Compania nu mai există, fiind radiată din registrul comerțului (din Bahamas - n.r.) în 2012. Măsura a făcut parte din planul şi strategia noului acţionar de concentrare pe operaţiunile de bază ale grupului în regiunea Mării Negre (rafinare şi distribuţie carburanţi), dar şi de optimizare şi lichidare a activităţilor adiacente. Pentru îndeplinirea tuturor formalităţilor de lichidare şi radiere de la Registrul Comertului în acord cu decizia unicului acţionar din 2009, grupul a numit două noi persoane române în cadrul Consiliului de Administraţie a societăţii, respectiv Henke Eugeniu Moby şi Serghie Mihalache.”
Dinu Patriciu a fost director în Rompetrol Upstream International din aprilie 2001 până în 2009. El s-a înregistrat cu o adresă din Quito, capitala Ecuadorului. Pe vremea când era deputat, Dinu Patriciu a făcut parte din grupul parlamentar de prietenie cu Republica Ecuador.
Documentele #BahamasLeaks au fost obținute de cotidianul Süddeutsche Zeitung de la o sursă anonimă. Publicația germană a oferit datele organizației International Consortium for Investigative Journalists care a cooptat RISE Project în acest proiect.