Discuție Raed Arafat – Radu Stroe:
„-Ăsta o să zboare pe ploaie, noaptea?
-Oricând! Noaptea poate zbura și elicopterul, dar vizibilitatea era problema și plus viteza.
-Și iarna, și vara?
-Are degivraj, are totul, poate zbura și pe condiții de givraj, ceea ce elicopterul nu poate și mai are o caracteristică poate ateriza pe terenuri înierbate.”
Cu mare fast în iulie 2013 ministrul secretar de stat Raed Arafat prezenta publicului noua bijuterie SMURD.
„Aici aveţi spaţiu pentru terapie intensivă, ventilatorul, capul pacientului aici, un defribilator şi asta sunt ce dăm noi medicamente injectomate”, explica Raed Arafat.
Avionul este un Piper Cheyenne de generatia a III-a în valoare de 1 milion de euro. La achiziţia lui, Raed Arafat spunea că este un avion minune cumpărat cu banii strânşi de la românii care au donat 2 la sută din impozitul pe venit către SMURD. Aeronava poate zbura în condiții dintre cele mai grele, înjumătățește timpii de transport și este dotat cu echipamente moderne pentru salvare de vieți.
„România are deja echipamentele necesare pentru orice tip de intervenție ca să poată să reacționeze. Avionul o să zboare în principal în țară destinat transferurilor la distanțe mari, București Timișoara, Baia Mare, chiar Cluj”, mai spunea el.
Între timp, însă, medicii zboară tot cu aparate vechi, în condiţii riscante, pentru că avionul Piper Cheyenne zace acum într-un hangar și așteaptă să fie reparat.
„Avionul nou a fost folosit în mai multe operațiuni de transplant până acum. În acest moment este în revizie la Aerostar Bacău pentru că îi lipsește o piesă”, a spus secretarul de stat.
Aşa încât, unul dintre avioanele folosite de medici pentru misiuni are 45 de ani iar al doilea are o vechime de peste 20 de ani. Avioanele nici măcar nu aparțin Ministerului Sănătății, ci Școlii Superioare de Aviație Civilă şI sunt folosite în baza unui contract de închiriere
„Scopul lui principal este de a deservi România în completare cu ce avem, la Interne ca elicoptere și la MAPN cu avioane”, a precizat Raed Arafat.
Ca o ironie, în situații de criză autoritățile spun că au toate planurile bine puse la punct pentru a acţiona prompt deși în cazul tragediei din Cluj chiar medicii au simțit hibele sistemului de intervenţie rapidă.