Cu mai puțin de două săptămâni înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale, analiștii americani aflați în vizită în România spun că noul șef de stat trebuie să fie principala voce împotriva corupției.
„E foarte important ca următorul președinte al României, oricine va fi, sa întărească lupta împotriva corupției și într-un mod foarte public. Corupția e cea mai mare problemă și cred că România o va rezolva”, a spus Wess Mitchell, președintele Centrului pentru Analiza Politicilor Europene.
Și, potrivit lui Wess Mitchell, corupția nu este doar o problemă economică, ci și o breșă în siguranța națională. Și, cum România este văzută de analiști ca un pilon al securitații în regiune după evenimentele din Ucraina, problema corupției trebuie rezolvată rapid.
România are însă nevoie de reforme pe mai multe fronturi. „
„O astfel de strategie trebuie să aibă trei componente. Una militară și de securitate care să se concentreze pe stabilizarea zonei dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia, o componentă de energie și o componentă legată de guvernare”, spune Wess Mitchell.
„Nu a mai existat niciodată în istoria Americii o strategie despre România. E o țară mică ce nu a fost strategic importantă pentru America, dar acum este și relația pe plan militar dintre Ministerul Apărării și SUA e foarte bună”, spune Don Lothrop, fondatorul Romania One.
Wess Mitchell și organizația nonguvernamentală pe care o reprezintă vor redacta la anul o strategie pentru România. Va fi un ghid atât pentru guvernul de la București, cât și pentru cel de la Washington. Analiștii americani au fost prezenți la o conferință organizată în fața studenților de la Facutatea de Științe Politice de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Au încercat să-i ajute sa înțeleagă cât mai bine politicile internaționale actuale.
„Este esențial când vă gândiți că o parte din absolvenții noștri vor ocupa funcții semnificative sau poziții de decizie în România ori în luarea deciziilor din sistemul public, este esențial pentru ei să înțeleagă contextul geopolitic”, spune Călin Hințea, decanul FSPAC.
În același timp, vizitele în România îi ajută pe analiștii americani să înțeleagă mai bine situația din România și din această regiune.
Digi24 va difuza mâine un interviu cu Wess Mitchell, realizat de Emil Hurezeanu.