Cristi are 9 ani, iar în 2006 mama lui a observat că fiul său nu se comporta ca un copil normal. A căutat disperată să afle ce se întâmpla cu băiatul, dar niciunul dintre medicii la care a mers nu a ştiut ce să-i spună.
„Într-o instituție în care mi spunea că face terapie, logopedie, zilnic s-au dus părinții mei să-l ia și era sedat și dormea jos, pe niște saltele”, povestește mama lui Cristi, Daniela Preda.
Abia acum trei ani, copilul a fost diagnosticat cu autism şi a început terapia. Tratamentul este însă unul costisitor. Poate ajunge şi la 3.000 de lei pe lună. Ajutorul primit de la stat este însă de trei ori mai mic.
„Mă lupt cu cunoștinte, să trimit formulare pentru sponsorizări, mă duc să strig la toată lumea ce probleme am și dacă mă pot ajuta”, spune Daniela Preda.
Ministerul Sănătăţii vrea acum să formeze, prin cursuri de câteva luni, personal care să trateze copiii cu autism.
„O tentativă care este menită sa căpușeze sistemul și să facă din instituții, precum DGASPC-ul , instituții care să furnizeze ilegal servicii psihologice”, spune Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România.
Colegiul vrea ca bolnavii de autism să fie trataţi doar de specialişti acreditaţi de instituţie. În prezent, unul din 80 de copii este diagnosticat cu această afecţiune.
„E nevoie ori să fie introduse aceste servicii în zona de pachet de bază, sau poate un program național cu bani alocați special pentru acești copii”, spune Iulian Petre, reprezentantul Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice.
Procesul de recuperare a unui copil cu autism poate dura 2-3 ani, dar se poate întinde și pe toată perioada vieţii.
Primele semne ale bolii apar abia după vârsta de doi ani.
„Copilul nu mai răspunde la nume, e nevoie să-l strigăm de mai multe ori și poate să nu răspundă deloc, merge pe vârfuri, uită cuvintele pe care le-a spus”, explică psihologul Daniela Iordache.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au răspuns solicitării Digi 24 de a comenta problema ridicată de Colegiul Psihologilor.