În document, magistraţii Curţii Supreme explică de ce au confiscat, în favoarea statului, parte din averea fostului ministru al Economiei.
"Punând în balanţă declaraţiile de avere precum şi celelalte probe administrate în cauză, tragem concluzia că, dincolo de orice îndoială rezonabilă, persoana cercetată a urmărit ascunderea unei părţi semnificative a averii dobândite în timpul mandatului, iar această parte a fost ilicit dobândită."
sursa: motivarea ICCJ
Judecătorii spun că Dan Ioan Popescu a încercat să deruteze inspectorii de integritate, completând necorespunzător de-a lungul anilor declaraţiile de avere.
"A acţionat coordonat, completând la un nivel de generalitate care face imposibil controlul averii toate rubricile referitoare la bunuri a căror existenţă sau valoare sunt dificil de stabilit pe altă cale."
sursa: motivarea ICCJ
Procedurile judiciare au durat aproape 10 ani, timp în care chestiunea averii nejustificate a fostului ministru a fost judecată, pe rând, de instanţa supremă şi de Curtea de Apel din Bucureşti. Abia la finalul anului trecut, magistraţii de aici au hotărât, să confişte, printr-o decizie defintivă, 890.000 de lei, sumă asupra căreia au căzut de acord că nu poate fi justificată de familia fostului ministru.
Fostul ministru al Economiei a intrat recent şi în atenţia procurorilor. În iunie, a fost pus sub acuzare de DIICOT în dosarul Rompetrol pentru abuz în serviciu, complicitate la delapidare şi constituirea unui grup infracţional.