Tragedie în Retezat. Doi copii au murit într-o avalanșă
O avalanșă s-a produs, sâmbătă, în Masivul Retezat, surprinzând un grup format din şapte membri. Doi copii, Dor Geta Popescu (13 ani), și Erik Gulacsi (12 ani) - deținători ai mai multor recorduri la alpinism -, au decedat.
ACTUALIZARE 23:00. Echipele de salvare vor urca pe munte duminică dimineaţă pentru a recupera trupurile neînsufleţite ale celor doi copii alpinişti morţi în avalanşa din Retezat, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, sâmbătă seară fiind nevoiţi să suspende operaţiunea din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. La ora transmiterii acestei ştiri, toţi turiştii care se aflau pe munte în momentul declanşării avalanşei au ajuns în siguranţă la Refugiul Genţiana.
Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, toţi cei 56 de turişti din Munţii Retezat au ajuns la Refugiul Genţiana, cinci dintre aceştia, răniţi în urma avalanşei, fiind coborâţi de pe munte pentru a putea primi îngrijiri medicale.
”Toţi cei 56 de turişti, din Muntii Retezat, coordonaţi de către echipele de salvatori au ajuns în siguranţă la Refugiul Genţiana. Cele cinci persoane rănite în accidentul de avalanşă sunt, în prezent, coborâte de către echipele de salvatori către zona Cârnic, pentru a fi preluate de echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Ceilalţi 51 de turişti, toţi adulţi, au luat decizia să rămână peste noapte la Refugiul Genţiana, neavând nevoie de îngrijiri medicale”, se arată în comunicat.
Din cauza condiţiilor meteorologice, a fost luată decizia ca misiunea de recuperare a celor doi adolescenţi decedaţi, rămaşi la locul producerii avalanşei, să se reia duminică dimineaţă, de la orele 06:00, cu echipe formate din reprezentanţi ai Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara.
Şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat pentru News.ro că avalanşa s-a produs din cauza grupului masiv de persoane aflat pe munte.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
"Oare stă pe acoperiş zăpada când dă soarele şi afară e cald? Nu. Alunecă. Așa e şi pe crestele alea ale munţilor. Cei care au fost acolo aveau ceva experienţă, dar se pare că nu le-a folosit la nimic. Eu de două zile am dat comunicate că e risc de avalanşă pentru că a nins şi nu avea când să se stabilizeze zăpada. Ei, a doua zi, au plecat în ascensiune. Eu nu plecam sau nu lăsam din băieţii mei să plece. Ei au plecat şapte cu şcoala de ghizi. Au mers cu 51 de persoane. Din greutatea lor au dat drumul la avalanşă. Aşa s-a produs, din acţiunea propiilor lor persoane, ei înşişi au declanşat avalanşa", a spus şeful Salvamont Hunedoara, menținându-și o declarație făcută anterior la Digi24.
ACTUALIZARE 22:30 Dor Geta Popescu (13 ani), supranumită alpinista-fenomen a României, deținătoarea mai multor recorduri mondiale şi europene, este unul dintre copiii care au fost uciși de avalanşa din Retezat, informează Digi24, care citează informații venind din rândul salvamontiștilor din Hunedoara. Ea era însoțită de un coleg, Erik Gulacsi, 12 ani, și el deținător al unor recorduri. El este cel de-al doilea copil care a decedat în avalanșa produsă sâmbătă în Retezat. Detalii, aici.
ACTUALIZARE 19:45 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara face următoarele precizări:
„În data de 22 aprilie a.c., la ora 14:25, un apel la Numărul Unic de Urgență 112 a anunțat un accident în zona montană, în Munții Retezat. Un grup de 7 persoane a fost surprins de o avalanșă în zona Vf. Peleaga, dintre care 3 copii, 4 adulți.
Din primele informații obținute de la echipele Salvamont, care au ajuns spre locul indicat de către apelant, 5 persoane sunt rănite, acestea fiind preluate de către echipele Salvamont și coborâte în siguranță spre Refugiul Gențiana.
Cei doi copii, în vârstă de 13 ani, respectiv 14 ani, au rămas la locul producerii accidentului, echipele de intervenție urmând să se deplaseze spre aceștia, decesul acestora putând fi confirmat oficial doar de către o persoană autorizată.
Având în vedere condițiile meteorologice și stratul consistent de zăpădă afânată așternut în ultima perioadă, intervenția se va desfășura pe parcursul mai multor ore, la această oră misiunea de salvare fiind în desfășurare.
În cel mai scurt timp, s-au deplasat la locul evenimentului 17 salvamoniști din cadrul Serviciului Judetean Salvamont Hunedoara, 11 jandarmi montani din cadrul IJJ Hunedoara, 6 polițiști din cadrul IPJ Hunedoara, iar de la ISU Hunedoara, 1 ofițer, 9 subofiteri și 2 autospeciale, una fiind pentru transport victime multiple.
La scurt timp după producerea evenimentului, prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, a activat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției format din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Serviciului Județean Salvamont.
De asemenea, au fost alertate elicopterele SMURD de la București, Târgu Mureș și Craiova, iar în funcție de informațiile obținute de la locul evenimentului și a condițiilor meteorologice, urmează să se decidă dacă se impune intervenția elicopterului”.
ACTUALIZARE 19:00 Salvamontiştii care au urcat pe munte, în Retezat, pentru a-i ajuta pe turiştii surprinşi de avalanşă, sâmbătă după-amiază, s-au întâlnit cu aceştia şi confirmă decesul celor doi copii.
Salvatorii montani spun că şapte turişti au fost surprinşi de avalanşă, şi nu cinci, cum se crezuse iniţial, iar aceştia erau desprinşi dintr-un grup mai mare de 50 de persoane. La ora transmiterii acestei ştiri, toţi turiştii sunt în drum spre Cabana Genţiana, relatează News.ro.
Și poliția din Hunedoara vine cu precizări. Avalanșa a surprins o familie din Brașov, formată din șapte membri. Cinci persoane au fost prinse de valul de zăpadă, iar doi copii, o fată și un băiat, au decedat.
ACTUALIZARE 17:00 Echipele de salvare sunt de aproape două ore în drum spre turişti, însă traseul este dificil şi se ia în calcul şi trimiterea unor elicoptere.
ACTUALIZARE 16:00 Ovidiu Bodeanu, șeful Salvamont Hunedoara, a declarat la Digi24 că cele cinci persoane afectate de avalanșă făceau parte, de fapt, dintr-un grup mare, de 51 de persoane care erau în zonă în excursie. Acțiunea este iresponsabilă, spune salvamontistul, în condițiile în care de două zile erau date avertismente că există risc maxim de avalanșe. „Cineva va plăti”, a spus Ovidiu Bodeanu. „Probabil și-au declanșat singuri avanlanșa”, crede salvamontistul.
„Grupul a fost constituit din 51 de persoane, unora li s-ar părea hilar numărul ăsta ca să mergi în şir indian pe o creastă care poate declanşa automat avalanşă. Fără doar şi poate şi-au declanşat singuri avalanşa, la acest număr mare de turişti. Probabil că cel care va fi responsabil de treaba asta va plăti cumva. Cu două zile în urmă am dat presei anunţuri despre pericolul iminent de mare de avalanşă în Retezat, cu toate astea nu s-a ţinut cont ce indicaţiile noastre”, a spus Ovidiu Bodeanu.
Din grupul de 51 de persoane, doar 5 au fost prinse de avalanşă, din care două persoane, cei doi copii, au decedat, a precizat Bodeanu. Celelalte trei persoane sunt în afara oricărui pericol, se îndreaptă împreună cu o echipă de la Salvamont Hunedoara spre Refugiul Genţiana și urmează ca celelalte trei echipe de la Salvamont, împreună cu jandarmii, să ajungă la persoanele decedate pentru a continua procedura ce se impune în aceste cazuri”, a detaliat Ovidiu Bodeanu.
„O echipă formată din două persoane care erau de serviciu în zonă e deja acolo, urmează ca celelalte echipe de evacuare să ajungă în 4-5 ore, pentru că porţiunea e foarte grea, accesul foarte greu, din cauza zăpezii foarte mari depuse într-un timp foarte scurt. Stratul de zăpadă atinge 80 cm - un metru, iar zăpada nu e stabilă, fiind proaspătă, pleacă la vale sub presiunea turiştilor sau din greutate proprie”, a explicat salvamontistul.
ACTUALIZARE 15:15 Mihai Huștiu, reprezentant ANM, a precizat la Digi24 că în Carpații Meridionali a nins abundent în ultimele zile, s-a depus un strat de 50-60 cm, o pulbere aștezată peste un strat înghețat de zăpadă, în condițiile în care vântul suflă cu putere. Riscul de avalansă era maxim, ridicat încă de vineri la 5.
De duminică va ninge din nou în zona montană înaltă, dar nu vor mai fi depuneri semnificative din punct de vedere cantitativ, a precizat meteorologul.
ACTUALIZARE 15:12 Ceilalți trei turiști sunt în afara pericolului, a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Oficialul a mai spus la Digi24 că este luată în calcul trimiterea unui elicopter la fața locului. Salvamontiștii, reprezentanții ISU, jandarmeria montană s-au mobilizat, inclusiv cu o șenilată.
Anunțul a fost făcut de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara. Copiii au vârste de 13, respectiv 14 ani.
Avalanșa a surprins un grup de cinci turiști, care se aflau pe un traseu de vară, în zona Bucura/Peleaga. Ceilalți trei turiști au avut și ei de suferit, dar încă nu se cunoaște starea lor.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News