Cele opt autospeciale performante de intervenție vor completa parcurile auto ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele Bistrița-Năsăud, Brașov, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Vrancea, Iași și Suceava.
„Echiparea este cea standard pentru noi, inclusiv echipament medical, echipament de protecţie individuală. Căştile sunt din dotarea maşinii, la fel şi echipamentul şi cizmele. Are şi un catarg telescopic pentru iluminarea zonei de intervenţie.”
Sunt primele opt autospeciale primite de pompieri, în cadrul unui proiect european în valoare de aproape 25 de milioane de euro. Maşinile îi vor ajuta pe salvatori să ajungă mai repede la situaţiile de urgenţă şi să intervină în locuri greu accesibile.
„Este un aparat de respirat în spaţii înguste. El are un furtun, iar pompierul pleacă cu masca în canale, cât îi permite furtunul, 20, 30 de metri, fără să mai care butelia. ”
Autospecialele nu vor fi folosite doar la stingerea incendiilor.
Ioana Ciurlea, reporter Digi24: „Pentru că au o capacitate foarte mare, noile autospeciale vor putea să transporte apă în zonele defavorizate, dar şi să alimenteze autospecialele care se află deja în misiune. Iar în caz de nevoie pot atinge 100 de kilometri pe oră, faţă de vechile autospeciale care nu merg cu mai mult de 50 de kilometri pe oră.”
Raed Arafat, secretar de stat Ministerul de Interne: „50 de kilometri pe oră... Dacă te duci într-un sat şi ai o distanţă, vă daţi seama cât faci... la o distanţă de 30 de kilometri poţi să faci şi o oră. ”
Rând pe rând, autospecialele care şi-au depăşit durata de viaţă vor fi înlocuite.
Raed Arafat secretar, de stat Ministerul de Interne: „Riscurile de accidente colective, fie ca sunt atacuri teroriste, accidente de tren sau de maşină, ele cresc. Normal, ne uităm la riscul seismic, cu care sperăm să nu ne confruntăm, dar trebuie să fim pregătiţi.”
Până la finalul anului, pompierii ar trebui să aibă 30 de autospeciale cu capacitate de 5000 de litri şi alte 22 care pot transporta 9000 de litri de apă.