În după-amiaza zilei de luni, 1 august, judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, se vor atinge local maxime termice de 37...38 de grade, iar izolat se vor înregistra valori în jurul a 39 de grade şi, pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
De luni seară încep furtunile
Începând din seara zilei de luni, 1 august, instabilitatea atmosferică se va accentua, la început îndeosebi în vestul ţării și în zona montană, iar marți, 2 august, în majoritatea regiunilor. Vor fi averse însoţite de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua şi aspect de vijelie, iar pe arii restrânse se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate şi va cădea grindină.
Caniculă și marți
În după-amiaza zilei de marţi, 2 august, în sud-estul ţării vremea caniculară se va menţine, iar în estul Munteniei, sudul Moldovei şi partea continentală a Dobrogei se vor mai atinge maxime termice de 35...36 de grade.
Sfaturi și recomandări
Pe durata caniculei, specialiștii recomandă populației să evite expunerea la soare între orele 10 -18. În această perioadă, vestimentaţia trebuie să fie lejeră şi în culori deschise la culoare, iar hidratarea este obligatorie. Trebuie să consumăm cel puţin doi litri de apă pe zi, dar și fructe și legume bogate în vitamine.
În cazul apariției insolației, manifestată prin dureri de cap amețeli, frisoane, greață este necesar ca persoana în cauză să se așeze imediat la umbră, să-și stropească fața cu apă rece și să-și facă ventilație câteva minute, în cazuri mai grave să se adreseze celei mai apropiate unități medicale.
Persoanele care suferă de boli cronice trebuie să respecte tratamentul.
Persoanele cele mai vulnerabile sunt, în general, bătrânii sau adulții peste 50-60 de ani, din cauza afecțiunilor cronice pe care le au și din cauza faptului că se deplasează mai greu. Sunt expuși la căderi, lipotimii și alte stări de disconfort.
Specialiștii recomandă ca, în această perioadă, să evitați să cumpărați alimente din spații expuse la soare pentru că riscaţi să vă îmbolnăviți.
Șoferii care pleacă la drum în aceste zile caniculare sunt sfătuiți de polițiști să verifice starea tehnică a mașinii. E bine ca în cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare să oprească des în vederea repausului şi hidratării, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculului să fie efectuată în zone umbrite. Planificaţi-vă, pe cât posibil, deplasările cu maşina în afara intervalului orar 10-18 și nu urcați la volan dacă vă simțiți obosiți!
Atunci când în autovehicul se regăsesc copii sau bătrâni, este recomandabil ca aceştia să fie protejaţi de razele directe ale soarelui. Copiii nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare, iar transportul lor pe distanţe lungi nu se va efectua în vehicule fără posibilităţi de climatizare.