Ateneul Tătăraşi din Iaşi, cu o activitate culturală de peste 90 de ani, are porţile închise pentru public de mai bine de o lună. Din lipsa unei autorizaţii ISU, concertele şi cursurile au fost amânate, iar, ulterior, mutate.
Liviu Brătescu, director Ateneul Tătăraşi: „ Am gândit că nu-i normal să oprim complet activitatea Ateneului Tătăraşi, acesta a fost motivul pentru care am apelat la diferite şcoli, instituţii de cultură”
Spre exemplu, cursul de chitară se ţine de o săptămână într-o sală de clasă a liceului teoretic "Alexandru Ioan Cuza".
„E vorba de spaţiu închis, aveţi mare grijă cum luaţi chitara, da?”
Adrian Grădinaru, profesor de chitară:„E destul de greu. Nu avem condiţiile de la Ateneu, încercăm să ne descurcăm. E o simplă sală, mai aduce scaune de prin alte părţi. E greu. Nu are aceeaşi acustică.”
prof. Ariadna Maximiuc, directorul Liceului Teoretic "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi: „Le-am asigurat trei săli de clasă pentru că, cursurile dumnealor sunt de chitară, şah şi pictură.”
De suferit au avut şi copiii care urmau cursuri de balet.
Alexandru Petrescu, regizor: „Am fi avut un spectacol al Universității George Enescu din Iași cu studenții facultății de muzică la Ateneul Tătărași și ar fi trebuit să avem spectacol în luna noiembrie, apoi în decembrie.”
Simona Petrila, instructor de balet: „Suntem efectiv în stradă, toate lucrurile s-au încheiat, toate cursurile s-au încheiat. Copiii sunt impacientați, își doresc să facă cursuri, dar, din păcate, neavând o locație stabilă nu pot să revină la cursuri până nu avem sala făcută.”
Sala de spectacole a Ateneului Tătăraşi are 5 ieşiri şi este dotată cu stingătoare şi senzori de fum. Chiar şi aşa, inspectorii ISU au găsit o serie lungă de nereguli.
maior Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi: „Aspectele care erau prevăzute în documentaţia tehnică la eliberarea avizului nu corespundeau cu realitatea din teren. Au fost constatate 14 nereguli.”
Liviu Brătescu, director Ateneul Tătăraşi: „Printre măsurile indicate de reprezentanții ISU Iași figurează și schimbarea ușilor de la sala de spectacol, există apoi o trapă la nivelul scenei care și ea ar trebui schimbată.”
Costurile reparaţiilor ajung la 78 de mii de lei, bani care vor veni din fondul de rezervă. Directorul insituţiei ca totul să fie gata până la finalul lunii ianuarie.