ATAC CIBERNETIC. Operațiunea „Octombrie Roșu” viza resursele minerale ale României

Data publicării:
19012013 20sava-44635

În urmă cu trei zile, Serviciul Român de Informaţii recunoştea într-un comunicat de presă că România a fost ţinta unui agresor cibernetic. Rețeaua de hackeri a fost descoperită de un producător rus de programe antivirus, iar în țara noastră ținta atacurilor ar fi fost agenții guvernamentale, dar și ambasade. Atacurile au plecat de pe servere din Rusia şi au vizat și alte țări.

O companie rusească producătoare de softuri antivirus a investigat aceste cazuri încă din anul 2007. Instituţii diplomatice din 69 de ţări au căzut până acum victime ale hackerilor din această reţea. Experţii spun că spionii lasă urme puţine, iar despre unele atacuri se află abia după ani de zile. În tot acest timp, informaţiile furate sunt valorificate. Cele mai multe atacuri cibernetice au fost descoperite în Rusia, Kazahstan, Azerbaidjan, Belgia, India şi Afganistan.

Sorin Sava: Cel mai important atac din ultimii 20 de ani

„SRI a identificat activitități derulate de entități cibernetice ostile ce urmăresc obţinerea accesului la informații de interes national, cât și culegere de informații confidenţiale – informații ce țin de domeniul politicii externe a României, de resursele naturale ale țării noastre, informații din zona economică, din politica ce viza zona Mării Negre”, a confirmat, sâmbătă, la Digi24, Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI.Serviciul Român de Informații continuă să întreprindă toate măsurile necesare pentru localizarea și identificarea acestuia, întrucât considerăm că acest agresor aduce atingere securității naționale a României”, a adăugat Sorin Sava.

Întrebat dacă atacul a vizat și informații clasificate, Sorin Sava a precizat că se referă la informații confidențiale. SRI, a spus Sorin Sava, prin informarea instituțiilor vizate de acest atac cibernetic, a luat toate măsurile, în cooperare cu ceilalți parteneri, pentru restabilirea funcționării normale și de contracarare a acestui atac „pe care îl considerăm cel mai important din ultimii 20 de ani”.

Aceste atacuri sunt foarte periculoase la adresa securității, mai spune purtătorul de cuvânt al SRI, pentru că vizează preluarea controlului asupra anumitor rețele, calculatoare, se încearcă extragerea unor date privind anumite politici ale firmelor sau ale statului, se urmărește modul de luare a deciziilor la nivelul instituțiilor. Hackerii încearcă să se sustragă parolelor de acces sau de autentificare, pentru a obține accesul la sistemele informatice.

Scandalul IPROMIN

Nu este însă primul caz de spionaj economic. În octombrie anul trecut, resursele minerale ale României au fost în centrul unui alt scandal de spionaj.

Uncetăţean rus a fost prins pe Aeroportul Otopenişi reţinut pentru spionaj. El încerca să iasă din ţară cu documente şi hărţi geologice clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare ale României.

Trei persoane, între care cetățeanul rus, au fost acuzate atunci de spionaj economic în favoarea Federației Ruse. Angajații unei firme din România ar fi divulgat mai multe documente clasificate privind rezervele de cupru ale României. Ambasada Rusiei a anunțat însă că nu deține nicio informație despre reținerea vreunui cetățean rus și a cerut clarificări de la MAE. La rândul său, societatea IPROMIN a negat orice implicare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...