Şapte mii de pistoale Makarov şi aproape patru mii de mitraliere AK-47 au dispărut din depozitele militare din Ucraina în timpul confruntărilor de la Kiev. Deşi poliţiştii au anunţat că o parte dintre arme au fost recuperate, în realitate acestea nu au fost găsite. În Crimeea, localnicii proruşi se tem că scenariul s-ar putea repeta şi la ei, de aceea păzesc singuri depozitele de muniţie.
Din regiunile ucrainene Liov şi Ivano-Frankivsk au dispărut câteva zeci de sisteme de apărare antiaeriană de tip Igla. Sunt rachete periculoase care pot să doboare aparate de zbor la altitudine mică.
Armamentul şi muniţia de luptă ar putea ajunge pe piaţa neagră din Europa de Est. România, Moldova, Polonia şi Bulgaria sunt posibile ţări de destinaţie. Europa s-a confruntat cu o criză asemănătoare şi după războiul din Iugoslavia, când piaţa neagră din regiune a fost alimentată cu arme furate. Multe din ele n-au fost recuperate nici până acum.
„O armă vândută în condiţii legale, de exemplu o clonă de AK47 pentru vânătoare sau piaţa sportivă, semi-automată, costă 300-400 de dolari. Un Makarov, date fiind condiţiile tehnice foarte bune, poate costa la fel”, spune Dinu Solojan, expert în arme.
În mâinile traficaţilor, preţul pentru astfel de arme poate să fie aproape de trei ori mai mare. Poliţiştii de frontieră din Ucraina sunt în alertă - nu mai sunt interesaţi de traficul de ţigări, caută doar arme şi muniţie. Controlalele durează zeci de minute, iar maşinile suspecte care tranzitează vămile pot fi chiar dezmebrate. Măsuri suplimentare au luat şi autorităţile române.
Aceleaşi arme au fost folosite şi în atentatul de acum doi ani din Vitan. Peretele unui bloc şi o maşină au fost ciuruite. Se presupune că amândouă au fost aduse fie din Ucraina, fie din Moldova.