Video Arafat, despre RO-ALERT: Poate că cineva va regreta că nu l-a luat în serios/ Am discutat cu Google, Apple să dăm mesaje cu un „bip”

Data actualizării: Data publicării:
mesaj-ro-alert-dsu
Foto: DSU

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, luni seară, la Digi24, că discuțiile care duc „în derizoriu” mesajele RO-ALERT „încurajează populația să nu le asculte, până la un moment în care poate că cineva va regreta că n-a ascultat sau n-a luat în serios un mesaj”. Oficialul guvernamental spune că Departamentul pentru Situații de Urgență a discutat cu Google, Apple și STS pentru ca anumite mesaje de avertizare să emită un sunet de tip „bip”, precum cel folosit de sistemele de operare ale dispozitivelor.

Despre frecvența mesajelor RO-ALERT și criticile că sunt prea multe sau la ore nepotrivite, Raed Arafat spune: „E aceeași discuție care e în Ucraina în acest moment. Pentru că vin multe, sunt oameni care nu reacționează la sirene, nu reacționează la sistemul asemănător sistemului RO-ALERT, că și ei au un sistem similar care dă mesaje, dar asta deja devine responsabilitatea individului. Responsabilitatea noastră ca instituție este să te alertăm, să te informăm că este o problemă și trebuie să știi de ea. Este exact ca și problema mult mai simplă a urșilor din zonele de stațiuni, când dăm mesajul și multă lume se supără că de ce am dat mesajul, că «eu dorm la 10 seara». Da, dar la 10 seara mai sunt oameni care sunt pe stradă. Oamenii ăștia trebuie să știe că e un urs care se plimbă cu doi pui pe stradă și trebuie să se îndepărteze de el. Când alertezi, poate că și deranjezi”.

„Inclusiv dezbaterile care pun în derizoriu aceste mesaje și râd de noi și de mesajele respective încurajează populația să nu le asculte, până la un moment în care poate că cineva va regreta că n-a ascultat sau n-a luat în serios un mesaj”, mai afirmă șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Raed Arafat spune că au avut loc discuții la DSU împreună cu Google, Apple și STS pentru ca anumite mesaje de avertizare să fie transmise pe sistemele de operare respective, Android și iOS, cu o sonorizare de tip „bip”, ca un mesaj obișnuit al dispozitivelor.

„Noi am luat niște măsuri acum pe anumite situații, să dăm cu alte notalități mesajele. Dacă mesajele, când ai un mesaj de protecție civilă în sensul că e posibil să cadă ceva din cer pe oraș, localitate, bloc...mesajul va fi cu tonalitatea obișnuită, de alertă maximă, extremă.

Deja a fost discuția cu Google, Apple și STS. Am căzut de acord că pentru mesajele de copil dispărut, mesaje care se dau peste o anumită oră pentru anumite riscuri, nu pentru cele foarte mari, să dăm mesajul cu un bip, ca un mesaj obișnuit. Singura diferență este că chiar dacă ai telefonul pe silențios, bip-ul va suna. Avem o promisiune ca cel puțin până la sfârșitul anului, măcar pe Android să intrăm. Lucrează colegii de la STS. Am avut discuția la DSU acum aproximativ două săptămâni. A fost o discuție foarte bună. Mi-au zis ce posibilități au și inclusiv vor fi anumite alerte care pot să fie date silențios, dar doar în anumite situații, când dai să se vadă doar mesajul, dar să nu audă nimeni că ești în zonă sau să nu avertizezi pe altul unde ești: persoană răpită, cineva care este un «active shooter» (trăgător activ – n.red.) într-un act terorist într-o zonă și tu avertizezi populația să se ascundă, dar nu dai mesajul cu sunet. Și asta va fi o posibilitate activată a sistemului”, a explicat oficialul.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu