Ultimele probe de apă recoltate de inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică Olt în luna iunie au scos la iveală nereguli grave în zeci de localităţi din judeţ.
Gabriela Gociu, purtător de cuvânt DSP Olt: „Din cele 97 de probe recoltate, 66 prezintă neconformităţi. Zona oraşului Balş este o zonă în care parametrul nitrat-nitrit este tot timpul peste limita maximă admisă.”
Ionuţ Fumureană, director Compania de Apă Olt: „Am început prin spălărea bazinelor de înmagazinare de 2.500 de metri, spălarea coloanelor de apă, am realizat o clorinare.”
În timp ce unii dintre localnici cumpără apă de teamă să nu se îmbolnăvească, alţii par să nu se teamă de consecinţe.
„Beţi apă de la robinet? de la robinet. E foarte bună, mai bună decât plata. Sunt depăşiţi parametrii... Nu, nu, e foarte bună.”
***
„Folosesc apă plată cumpărată. De ce nu folosiţi de la robinet?”
Unii primari se plâng că nu au fost informaţi de problemele pe care le are apa.
Teodor Creţu, reprezentant primăria Slătioara Olt: „Este normal să ne anunţe şi pe noi pentru a trage un semnal de alarmă populaţiei sau dumnealor să tragă singuri şi să ia toate măsurile.”
Medicii avertizează că oamenii care beau apă cu nitriţi şi nitraţi se expun la boli grave.
Cristian Săndulescu, medic de familie: „La copii, cu cât sunt mai mici se manifestă prin cianoză sau prin albăstrirea pielii, denumirea de "baby blue", pielea copilului devină albastră, apare asfixia, lipsa de oxigen şi în unele cazuri de intoxicaţii acute poate să apară şi decesul.”
Reprezentanţii DSP Olt spun că autorităţile locale sunt obligate să dezinfecteze instalaţiile de apă şi chiar să le înlocuiască, dacă este cazul. Costurile depăşesc, însă, trei milioane de lei pentru un singur echipament de neutralizarea a nitriţilor şi nitraţilor.