Reportaj. Antrenor pentru eroi

Data actualizării: Data publicării:
maiorul sorin ciobanu

Dincolo de datorie, onoare, patriotism sau curaj armata poate fi o experienţă cu un puternic impact psihologic. Militarii trebuie să găsească un echilibru între impactul ororilor unui război în plină desfășurare, sentimentul de datorie faţă de camarazi și dorul de casă şi de familie. După şase misiuni în Afganistan, maiorul Sorin Ciobanu este antrenor pentru colegii lui.

Maiorul Sorin Ciobanu pleca acum 12 ani în prima misiune în Afganistan.

„Îmi aduc aminte... Primul sentiment pe care l-am avut și prima idée a fost oare ce caut eu aici?”, a spus maiorul Sorin Ciobanu.

Faţă în faţă cu luptătorii afgani, a trebuit întâi să le înveţe regulile şi obiceiurile, să stabilească modalităţi de comunicare, pentru ca mai apoi să devină mentor și instructor pentru polițiștii și militarii din Afganistan.

Este un mediu ostil sunt oameni care nu agreează forțele NATO și nu ne agreează nici pe noi, dar suntem militari, pentru asta ne-am pregătit și cred că aici intervine problema aia a militarilor români care ajung în teatru, faci altceva. Acolo totul este schimbat și timpul și locurile sunt schimbate și oamenii sunt diferiți total, pericol este peste tot”, a precizat Sorin Ciobanu.

Maiorul recunoaște că sunt și lucruri care nu se spun din timpul misiunilor și de aceea evită să vorbească despre tensiunile de acolo și momentele mai puțin plăcute.

„Vreti să vă mint ? Sigur că mi-a fost frică, cine spune că nu-i este frică într-un teatru de operații, minte, e normal. La sfârșitul a două misiuni m-am întors în același avion cu doi dintre eroii pe care România i-a pierdut. A fost un sentiment ciudat”, a mărturisit Sorin Ciobanu.

Prieteniile care se leagă între militari în timpul acestor misiuni sunt foarte importante pentru ca ei să depășească momentele grele. Căpitanul Marius Niţă l-a avut în ultima misiune ca şef pe maiorul Sorin Ciobanu.

Un om serios, un caracter puternic. Experienţa lui şi-a spus cuvântul, ne-a ajutat foarte mult în momentele critice, atât pe timpul pregătirii, cât şi în teatrul de operaţii. E foarte important ca fiecare dintre noi să avem încredere în cel din stânga şi din dreapta noastră. Cu atât mai mult, e foarte important să avem încredere în liderul nostru”, a explicat căpitanul Marius Nițp,

După ultima misiune în Afganistan, maiorul Sorin Ciobanu a aceptat provocarea de a fi consilier pentru militarii care vor pleca în teatrul de operaţiuni.

Să fiţi pregătiţi moral şi psihic. Să vorbiţi cu familiile dumneavoastră, să îi liniştiţi pentru că dumneavoastră sunteţi militari. În primul şi primul rând este o onoare şi o cinste pentru dumneavoastră să fiţi reprezentanţi ai Armatei Române în teatrul de operaţie Afganistan”, este îndemnul maiorului pentru militarii care pleacă în misiune.

Le aminteşte mereu militarilor de legătura strânsă pe care ar trebui să o aibă cu familia. Ştie din proprie experinţă. Atunci când a fost la peste 4.000 de kilometri de casă, cel mai mult l-a motivat gândul că se va întorce la soție și la cei doi copii.

„La plecare soția era însărcinată cu fata, urma să devin pe perioada misiunii tătic, era un sentiment nou, habar nu aveam ce e ăla dar mi-am cunoscut fata pe internet și na, cum să vă spun, a fost destul de marcant pentru mine la reîntoarcerea acasă, am lăsat o personă și am găsit două”, și-a amintit Sorin Ciobanu.

Şi pentru apropiaţi, plecările lui au fost o grea încercare.

„ Am acceptat, dar misiunea în sine a fost dificilă, nici mijloacele de comunicare nu erau cele din ziua de astăzi, ne vedeam mai rar, erau zile când nu știam unii de ceilalți”, a spus Carmen Ciobanu

Când pleca era un pic mai greu. Odată imi amintesc că am început să plâng… am plâns de mai multe ori. Seara la un calculator se adună toată familia, eu, fratele și mama și vorbim. Mă întreabă de note, dacă m-a supărat cineva”, a povestit fiica maiorului, Anda Ciobanu.

Maiorul se consideră norocos pentru că este în viață după cele șase misiuni și încercă din răsputeri acum, prin toată munca sa, să le insufle soldaţilor sentimentul de mândrie, de datorie şi de iubire faţă de ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...