2013 regăseşte casa părintească a dictatorului goală. Ultimii vizitatori au fost aici vara trecută, când 24 de autocare pline cu americani au vrut să vadă locul în care Ceauşescu şi-a petrecut primii 11 ani din viaţă. El a crescut în casa modestă cu două odăi alături de numeroşii săi fraţi. Acum, pe pereţii încăperilor stau încă fotografii cu întreaga familie, înconjurate de prosoape cusute în stil oltenesc. În imagini apar părinţi, bunici, Nicolae, surorile şi fraţii săi.Ultima fotografie datează din 1979.
Şi paturile se păstrează - sunt aceleaşipaturi din lemn de la începutul secolului XX, acoperite cu carpete cusute de fetele familiei. La capătul paturilor stau încă lăzile de zestre, iar pe una dintre mese se află o statuetă cu chipul mamei lui Nicolae.
De la casă de chirpici, la vilă de lux. Cum a trăit cuplul care a condus România aproape un sfert de secol în casa din cartierul Primăverii
Alături de Elena, Nicolae a avut ca reşedinţă oficială, timp de 24 de ani, vila din cartierul Primăverii. Cuplul nu a petrecut însă foarte mult timp aici – ei plecau deseori în vizite de lucru peste hotare sau în ţară, sau locuiau în celelalte case pe care le deţineau în Bucureşti şi alte oraşe.
Totuşi, vila cucoloane din marmurăîn sufragerie păstrează foarte mult din personalitatea dictatorului. Este mare, luxoasă şi somptuoasă, cu mobilier tapiţat cu mătase.Luxul contrastează cu blocurile comuniste pe care le-a construit pentru popor, mici şi deseori lipsite de electricitate, cu program de două ore pe zi de apă caldă.
La ora actuală, camerele vaste sunt folosite pentru găzduirea oaspeţilor politici ai lumii.
Cartierul Primăverii, construit în anii 50, era o zonă închisă a Capitalei, unde aveau acces doar liderii comunişti.