„Eu ieri v-am spus că luați salariile ieri și astăzi. Nu știu ce s-a mai întâmplat”, a declarat prefectul judeţului Vâlcea Mircea Nadolu.
În urma discuțiilor, lichidarea pe luna decembrie se va acorda în martie. Acesta măsură i-a mulțumit pe angajați, pentru că lichidarea ar fi trebuit să aibă loc la masa credală.
Cei 20 de angajați au ieșit din greva foamei și au declarat că vor suspenda această formă de protest.
Aceștia au avertizat că luni, dacă în timpul discuțiilor pe care le vor avea cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, nu le sunt îndeplinite revendicările, vor relua greva foamei, iar ceilalți angajați ai Oltchim vor protesta din nou.
Oltchim așteaptă bani de la Guvern
Funcţionarea Oltchim depinde de ajutorul pe care combinatul l-ar putea primi de la Guvern. Cele trei secţii viabile pot fi repornite cu 45 de milioane de euro, însă există riscul ca aceşti bani să nu ajungă niciodată în combinat.
Banii ar trebui să vină din două surse. 20 de milioane de lei vor reprezenta un împrumut guvernamental, și 25 de milioane – îmrpumut de la băncile comerciale.
Comisia analizează momentan dacă România a mai acordat un ajutor de stat către combinatul Oltchim. Este luată în calcul situația din martie, anul trecut, când combinatul Oltchim a făcut conversia unei datorii în acțiuni.
Atunci Comisia Europeană a avizat această conversie, însă privatizarea, adică motivul pentru care s-a luat această decizie, nu s-a mai realizat.
În acest moment, Oltchim are o datorie de 800 de milioane de euro.